Boekfragment: Het elftal dat de mist inging

Een voetbalploeg uit Genk verdwaalt in 1981 in de mistige Schotse Hooglanden en verliest de Congolese wonderspits Leon Makuna. Waar is hij gebleven? Sportjournalist Willem Bux rust niet voor hij het weet.

Er is natuurlijk altijd een reden waarom mensen vermist raken. Niemand verdwijnt zomaar.
Toch zijn er buitengewoon mysterieuze gevallen. Mensen die ergens worden afgezet met een auto en nooit aankomen op het adres waar ze worden verwacht. Hoe kunnen ze verdwijnen in die hooguit tientallen meters die hen scheiden van de auto en het huis waar ze moeten zijn?
Een sterke sportieve man fietst door een natuurgebied, hij heeft een rugzak met spullen en een tent bij zich. Hij vraagt de weg aan een boswachter en verdwijnt. Dagenlang zoeken hulpdiensten naar de man, ook vanuit de lucht. Zelfs de media worden ingezet bij de zoekactie. Zonder resultaat. De man is al dertig jaar zoek. Het is dit geval dat me het meest doet denken aan de verdwijning van Makuna. Er is geen reden om meteen te denken aan een misdrijf of zelfmoord. Een noodlottig ongeval zou natuurlijk kunnen, maar dan is het wel heel vreemd dat er niets wordt teruggevonden. Lichamen worden verplaatst en opgegeten door wilde beesten, botten verweren in regen en wind, maar kleren, en in dit geval zelfs een hele tent en een fiets, kunnen niet zomaar verdwijnen.

Mysterieuze verdwijningen prikkelen de fantasie en vormen de basis voor speculaties over bovennatuurlijke oorzaken. Buitenaardse wezens die mensen ontvoeren of het spontaan verdwijnen naar een andere dimensie.
Zoals in het mysterie van David Lang uit 1880. Deze boer loopt van zijn boerderij in Tennessee een weiland in om z’n paarden te halen. Zijn vrouw en z’n twee kinderen zitten voor de boerderij en zien hem lopen. Op dat moment rijden twee goede vrienden de oprijlaan op. David stopt en zwaait naar z’n vrienden. Hij besluit ze bij de boerderij te begroeten, keert om en begint terug te lopen. Dan gebeurt het onmogelijke. Voor de ogen van z’n vrouw, z’n kinderen en z’n vrienden verdwijnt hij ineens in het niets. Iedereen die in de buurt woont, komt diezelfde dag helpen zoeken. Ze controleren het weiland op verraderlijke gaten en holen, ze stampen op iedere vierkante centimeter. Er wordt niets gevonden. Op de plek waar Lang verdween, heeft het gras een iets andere kleur. Dat is alles. De bedienden vluchten weg van de boerderij en het weiland voor de boerderij wordt een toeristische trekpleister. Mensen vergapen zich aan de plek waar een boer zomaar ineens in het niets verdween.
Makuna verdween in de mist zoals David Lang verdween op een zomerse dag. Er is een belangrijk verschil tussen deze twee: Lang heeft waarschijnlijk nooit bestaan, hij is een urban legend, Makuna wel. Er moet een verklaring zijn voor Makuna’s verdwijning en wie weet, misschien leeft hij nog, onder een andere naam, en is hij gelukkig getrouwd met een mooie roodharige Schotse vrouw. Misschien heeft hij kinderen en voetbalt hij bij de senioren van een kleine club in een provinciestadje en drinkt hij iedere avond heel tevreden een single malt van een nabijgelegen whiskydistilleerderij. Als dat zo is, dan zit hij er misschien helemaal niet op te wachten om gevonden te worden.

Print

Boekgegevens

Willem Bux, Het elftal dat de mist inging, Uitgeverij Pepijn, ISBN 978 90 787 0910 7 (€14,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2015

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven