Boekfragment: Coachingskalender 2016 – Scheur je los

Woorden kunnen inspireren, aan het denken zetten of in beweging brengen. Maar als coachend leidinggevende of manager schiet je je doel voorbij als je woorden en begrippen gebruikt die zo sterk zijn uitgekauwd dat ze ‘leeg’ geworden zijn.

Daarom laten we in deze coachingskalender ‘het Alfabet van Versleten woorden’ de revue passeren. We bespreken woorden en begrippen die wat ons betreft uit het woordenboek geschrapt mogen worden en geven waar mogelijk alternatieven. Een mooie gelegenheid om eens naar je eigen taalgebruik te kijken. Houd jij dat wel fris genoeg?

13-01-2016 Van je allergieën word je beter

Het Alfabet van Versleten woorden
De A van Allergie

Krijg jij ook spontaan pukkels als je iemand hoort zeggen dat hij of zij ‘allergisch’ is voor een ander? Eigenlijk bedoelt zo iemand: ‘Ik heb een hekel aan die persoon’, of: ‘Ik vind diegene stomvervelend.’ Maar ja, dat klinkt zo onaardig …
Het begrip ‘allergie’ komt uit het kernkwaliteitenmodel van Daniel Ofman. Dit model is een geweldige manier om mensen inzicht in zichzelf en in hun relatie met anderen te verschaffen. Zoals zoveel coachingsinstrumenten is het echter zo gemeengoed geworden, dat het dreigt te verworden tot een cliché. Hoe pas je kernkwaliteiten toe? Ofmans uitgangspunt is dat iedereen kernkwaliteiten heeft. Als je die kwaliteiten gebruikt, heb je bijna altijd succes. Maar soms lukt het niet. Dus ga je nog harder je best doen, maar het succes blijft uit. Dit noemt Ofman je ‘valkuil’. Je schiet door in h=je gedrag. De mensen om je heen beginnen je lastig te vinden. Als jij je zin doordrijft, gaan zij zich ook steeds vervelender gedragen, totdat je een hekel aan hen krijgt: dat is die befaamde allergie.
Als je allergisch bent voor het gedrag van een ander, heb je dat gedrag dus waarschijnlijk zelf veroorzaakt omdat je iets te graag wilde. De reactie van de ander waar jij zo van baalt, is eigenlijk een handreiking waarmee je je balans kunt hervinden. Iemand voor wie je allergisch bent, is dus in feite de beste leermeester die je je kunt wensen. Gebruik die term dan ook niet voor iemand die je gewoon niet aardig vindt!

coachingskalender

Boekgegevens

Aty Boers (red.), Coachingskalender 2016 – Scheur je los, Uitgeverij Boom Nelissen, ISBN 978 90 244 0350 9 (€ 16,90) incl. gratis digitale kalender en app

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2015

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven