Kookboek van supercomputer

Kookboeken zijn er in alle soorten en maten, maar in april komt er wel een heel bijzonder kookboek uit: het kookboek waaraan Watson, de supercomputer van IBM, heeft meegewerkt.

Het boek dat Cognitive Cooking with Chef Watson heet, zal 65 recepten bevatten die een samenwerking zijn tussen Watson en chefs van The Institute of Culinary Education. De recepten bevatten ‘ongewone ingrediënt combinaties die een mens zelf nooit zou kunnen hebben bedacht’, aldus de uitgever.

De supercomputer maakte in het proces gebruik van een schat van informatie. Een grote database met recepten, natuurlijk, maar ook studies over smaak en ingrediëntcombinaties en zelfs de psychologie van voorkeuren die mensen hebben. Nadat de chefs bepaalde variabelen, zoals regio, invoerden, maakte Watson met behulp van deze informatie en drie criteria (verassing, aangenaamheid en synergie) lijsten met ingrediënten. De chefs kozen daarna een lijst en stelden daarmee een gerecht samen. Op deze manier zijn nieuwe gerechten zoals de Vietnamese appel-kebab, met kip, varken, appel, champignon, ananas en aardbeien, ontstaan.

Een kookboek van een supercomputer is natuurlijk bijzonder, maar het kan ook in een grotere context worden geplaatst. Florian Pinel, van IBM Watson Group, zegt: ‘Een van de concepten die we wilden demonstreren met Chef Watson is de notie van ontdekking en computationele creativiteit. Het ontdekken van iets nieuws, of dat nou een medisch inzicht is of een recept, vereist inzicht in een grote hoeveelheid informatie en het vermogen om gebruik te maken van dat inzicht om verbanden te leggen en conclusies te trekken. Watsons vermogen om te redeneren en te leren kan mensen helpen nieuwe ontdekkingen te doen’.

In 2011 kwam Watson in het nieuws door deelname aan en winst van de Amerikaanse spelshow Jeopardy. Watson wordt al ingezet in verschillende bedrijfstakken, waaronder de medische wereld. Op de site van IBM zijn verschillende recepten te bekijken.

51lbfWhyijL

Boekgegevens

IBM en Institute of Culinary Education, Cognitive Cooking with Chef Watson, Uitgeverij Sourcebooks, ISBN 978 14 926 2571 1 (€ 28,99)

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven