BESPREKING – Het aandeel

‘Het aandeel’ draait om Spero Lucas, een oorlogsheld die terugkomt uit Irak. Zoals zoveel oorlogsveteranen weet hij niet goed wat hij met de rest van zijn leven aan moet. Hij begint als privédetective voor een advocaat. Al snel ontdekt hij een gat in de markt: het terughalen van gestolen spullen. Voor een deel van de waarde van de teruggehaalde goederen, gaat hij de dieven achterna om de buit te pakken te krijgen. Zo zoekt hij op verzoek van een opgepakte drugsdealer naar verdwenen soft drugs.

‘Het aandeel’ is zeker geen politieroman, geen speurtocht naar een dader. Het is eerder een actiethriller waarbij aan het begin al duidelijk is op wie Lucas jaagt. Die jacht verloopt weinig subtiel en met extreem geweld, maar wat kan je anders verwachten van een voormalige topmilitair die in het milieu van de drugscriminaliteit terecht komt. Niet dat het alleen maar knokken en schieten is. Pelecanos laat zijn lezers ook genieten van de romantische kant van Washington.
De nieuwe serie van Pelecanos lijkt als twee druppels water op de klassieke reeks van de hand van de oude meester John D. MacDonald. Die heeft in de jaren zestig en zeventig een briljante serie geschreven over ‘salvage consultant’ Travis McGee. Vanaf zijn woonboot in de jachthaven van Fort Lauderdale zocht McGee naar gestolen spullen van mensen die bij hem aanklopten. Ook die boeken zijn hard en gewelddadig, en McGee kreeg aan het eind van het verhaal dezelfde veertig procent van de teruggevonden goederen als nu Spero Lucas. En McGee is volgens de boeken even aantrekkelijk voor de jonge vrouwen die met hem het bed deelden als de held van Pelecanos.

Is het erg dat de moderne schrijver een idee uit het verleden oppakt en er nieuw leven inblaast? Nee, in principe niet. Maar dan moet Pelecanos in de serie, die hij met Spero Lucas heeft gestart, wel het gebaande pad van John D. MacDonald verlaten en er een eigen draai aan geven. Gezien de kwaliteit van dit eerste deel lijkt dat zeker wel mogelijk. Het wordt dan ook dubbel ongeduldig wachten op het vervolg van ‘Het aandeel’.

George Pelecanos, Het aandeel, Uitgeverij Anthos, ISBN 978 90 414 1923 1 (€ 19,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven