Op 10 mei 2010 is het zeventig jaar geleden dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog begon. De meeste mensen die hun herinneringen aan die tijd kunnen navertellen, hebben één ding gemeen: ze waren kind in de Tweede Wereldoorlog.
Juliëtte Eichholtz vroeg de kinderen van toen hun oorlogsherinneringen op papier te zetten. Dit leverde honderden brieven en e-mails op, variërend van kattebelletjes tot hele boekwerken. Zij maakte een keuze uit deze verhalen, die ze thematisch en chronologisch ordende, vanaf de oorlogsdreiging eind 1939 tot en met de bevrijding in mei 1945, en voorzag van markante achtergrondinformatie.
Het zijn vaak ontroerende en altijd verrassend scherpe herinneringen, aan het oorlogsgeweld, de kou, honger, angst en verwarring, maar ook aan het avontuur, de spanning, knusheid en saamhorigheid van toen.
De verhalen gaan natuurlijk over grote gebeurtenissen zoals het bombardement op Rotterdam en de voedseldroppings, maar het zijn vooral de sprekende details in de persoonlijke belevenissen en anekdotes die een indringend beeld geven van het leven van kinderen in de Tweede Wereldoorlog.
Op de begeleidende cd zijn enkele van de mooiste verhalen ingesproken door een keur aan beroemde Nederlandse stemmen, zoals Ernst Daniël Smit en Carine Crutzen.
Juliëtte Eichholtz , Kind in de Tweede Wereldoorlog, Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2335 0 (€ 17,50, incl. CD)