Tom De Cock wint met Lily prestigieuze Nederlandse boekenprijs

In het Literatuurmuseum in Den Haag zijn 16 september de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. In de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’, waarin hij als enige Vlaming genomineerd was, won Tom De Cock met Lily (Pelckmans), zijn dystopische youngadultroman. Een jongerenjury koos deze titel, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor de winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro.

PROMOTIE – ‘Wauw, wauw en nog eens wauw. Ik ben even stomverbaasd als verrukt!’ juicht Tom De Cock. ‘Een jeugdboek dat door jongeren zélf bekroond wordt, daar gaat in mijn ogen niks boven. Dit voelt als een Oscar. Het is prachtig dat zowel het avontuur van Lily als haar onderliggende boodschap over klimaat, social media en onze toekomst zijn aangekomen. Storm, deel 2 in de Lily-saga is net verschenen, en ik ben volop bezig aan deel 3. Er is geen betere motivatieboost denkbaar dan deze eretitel. En ik onthoud vooral: jongeren lezen nog steeds graag en gretig, met heel hun hart!’

De jongerenjury zegt het volgende over Lily: ‘Lily is een personage waarin we ons goed konden inleven. Er worden belangrijke onderwerpen behandeld in dit boek. […] De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven’.

De nominatie kwam er omdat de prijs boeken bekroont die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en zo zorgen voor meer leesplezier. Een bevestiging van de boodschap die Tom De Cock eerder al meegaf: “De reeks is een hart onder de riem van jongeren. Met dit boek zeg ik: ja, ik ben een volwassene, maar ik heb je gehoord en ik vind dat je gelijk hebt.”.

Over winnend boek Lily

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Tom De Cock, Lily, Uitgeverij Pelckmans, 396 pagina’s (€ 16,50)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven