The Read Shop Karssen: Zo lokaal mogelijk

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat The Read Shop Karssen in Bodegraven. Eigenaar Michiel Karssen vertelt wat juist deze Read Shop zo speciaal maakt.

De klantvriendelijkheid spat ervan af als je The Read Shop Karssen binnenloopt. De winkel oogt klein en knus. Je wordt vriendelijk begroet en ze helpen je, mocht je dat nodig hebben. Michiel Karssen en zijn vrouw zijn beide eigenaar van de winkel. Een boekhandel beheren zit al jaren in de familie. ‘Mijn overgrootvader was een boekhandel begonnen even verderop in de straat en is uiteindelijk hier naartoe verhuisd,’ vertelt Michiel. In 2016 zijn hij en zijn vrouw begonnen met The Read Shop. 

Michiel Karssen

Daarvoor hadden ze een crowdfunding opgezet, waarbij mensen werd gevraagd om te investeren in de winkel. Iedereen die dat deed kreeg voucher(s) die ze in de jaren erna konden inwisselen voor een boek. ‘Het was een goede start. Zo kenden de eerste klanten ons en wij hen. Ik wil dé boekhandel van Bodegraven zijn.’

Wanneer een klant aan de kassa komt, proberen de medewerkers van The Read Shop vaak de Boekenkrant mee te geven. Michiel vertelt dat klanten weleens terugkomen, met een uitgeknipt stukje uit de Boekenkrant. Ze vragen dan of ze dat boek hebben. Hij vertelt dat hij het leuk vindt om te zien dat mensen ook terugkeren, dankzij de krant.

Verder laat Michiel zien wat ze zoal hebben liggen in de winkel. De boeken uit de top 60 vinden ze erg belangrijk. Die staan ook dicht bij de deur, zodat iedereen die binnenkomt ze ziet liggen. Ook laat hij zien hoe groot de kinderboekenhoek is. Stapels vol kinderboeken en rekken laten duidelijk zien dat ze er veel van in huis hebben. Kinderboeken vinden ze namelijk ook erg belangrijk. Bij kinderen begint het lezen. Daarnaast komen ze graag op scholen tijdens de Kinderboekenweek, om dan achter een tafel te staan en boeken te laten zien.

‘Met de Boekenweek is het altijd leuk. We maken de winkel extra feestelijk,’ vertelt Michiel. Dan versieren ze de winkel, zodat alles net even iets anders is dan normaal om in de sfeer van de Boekenweek te komen. Hij vertelt ook dat ze graag samenwerken met lokale schrijvers. Er worden lezingen en andere boekactiviteiten georganiseerd. Daarnaast werken ze samen met de lokale bibliotheek en het theater. ‘Je bent toch een kleine schakel in de boekenwereld.’

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2022.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven