Boekhandel: Boekhandel Den Boer is ‘here to stay’ 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Den Boer in Baarn. De etalageruit verklapt al dat deze plek een rijke geschiedenis aan boekenliefhebbers met zich meedraagt.  

Het bijzondere pand waar Den Boer zich heeft gevestigd werd een boekhandel in het jaar 1887. H.J. den Boer nam het achttien jaar later over en toverde het om tot een jugendstil-pareltje. Hij was groot fan van de stijl met glas-in-loodramen en schitterend houtsnijwerk. Honderd jaar later werd uiteindelijk ook het buurpand erbij getrokken, samen vormden de panden zich tot de boekhandel zoals die nu nog is. 

Gerda Aukes kwam 25 jaar geleden de boekhandel binnenwandelen op zoek naar werk, en sindsdien is ze niet meer weggegaan. Dit geldt niet alleen voor haar. ‘Alle mensen die hier werken hebben enorm veel liefde voor het boek, de literatuur en kunst,’ vertelt de bedrijfsleider over haar collega’s, die er net als zij al jaren werken. De goede sfeer en de fijne adviezen binnen het team zorgen ervoor dat klanten maar al te graag een bezoek brengen aan de winkel. ‘In de boekhandel word je altijd hartelijk ontvangen. Hier kun je lekker rondkijken met een muziekje aan.’  

Om klanten extra te kunnen helpen zijn enkele boeken met korte recensies omvangen. ‘Wij lezen alleen dingen die we zelf interessant vinden, want als je het zelf boeiend of mooi vindt kun je het ook beter doorgeven.’ Gelukkig hebben ze binnen het team allemaal een verschillende voorkeur qua genres. ‘We gaan niet met z’n achten hetzelfde boek lezen. Toch gebeurt het soms wel, dan is het zo goed dat iedereen het graag wil lezen.’ Op één boek staan de namen van de hele groep. ‘Dit is het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen,’ luidt de tekst.  

Volgens Aukes zal het boek altijd blijven bestaan. Met een plaatje van een stofzuiger die aan een bezem vraagt wat die hier eigenlijk nog doet, vergelijkt ze het fysieke boek en de e-reader. ‘I am here to stay,’ antwoord de bezem de stofzuiger. ‘Het kan heel goed naast elkaar bestaan, omdat het toch een ander gevoel van lezen geeft,’ is haar mening. Ook Boekhandel Den Boer zal dus blijven bestaan. Een winkel waar al 136 jaar boeken centraal staan, is uiteraard de ultieme plek om jezelf te verliezen in de wereld van de literatuur. 

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2023.
Benieuwd geworden naar een andere Boekenkrant-boekhandel? Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven