Terreur in boeken

De wereld over vijfendertig jaar. De Verenigde Staten hebben de oorlog tegen het terrorisme verloren. Het land is gescheiden in twee elkaar vijandige kampen: de Islamitische Republiek en de ‘Bible Belt’. In de Islamitische Republiek is de sharia ingevoerd en hangt de angst voor terroristische aanslagen als een schaduw over het dagelijks leven. Politiek-religieuze facties strijden om de macht. De religieuze politie, de Zwartjassen, vormt een fundamentalistische minderheid die met zijn terreur het naleven van strenge wetten afdwingt. Hoofdpersoon Rakkim Epps gaat in deze wereld op zoek naar zijn verdwenen ex-geliefde, Sarah Dougan, een vrijdenkende Moslima die vraagtekens heeft gezet bij de werkelijke daders van de nucleaire aanslagen, waarmee het ontstaan van de Islamitische Republiek werd bespoedigd.
Gebed voor een moordenaar, dat deze wereld beschrijft, is van de hand van Robert Ferrigno. Aanleiding tot het schrijven van het boek was ‘9-11’. Na deze gebeurtenis werd van hogerhand de oorlog verklaard aan het internationaal terrorisme en werd het woord ‘kruistocht’ in presidentiële mond genomen. Wat als de oorlog wordt verloren?

Ideale wereld?
Gebed voor een moordenaar is een (bijna) dystopische roman. De dystopie is het tegenovergestelde van de utopie, de ideale wereld. Thomas More schreef in Utopia (1516) over de ideale niet-bestaande eilandstaat. Dat was weer het tegenovergestelde van het toenmalig Engeland, waar hij in 1535 stierf, omdat op bevel van de koning zijn hoofd werd afgehakt. Ten minste twee spannende puur dystopische boeken zijn nog steeds beroemd. In Brave New World (1932) beschreef Aldous Huxley een wereld beheerst door ratio en techniek. Oorlog en armoede waren uitgebannen, iedereen leek gezond en gelukkig, maar het individuele leven was afgeschaft, net zoals godsdienst, kunst en liefde. Het boek 1984 van George Orwell (geschreven in 1948) toonde een totalitaire wereld waarin evenmin ruimte was voor het individu. De politieke leiding was er oppermachtig en manipuleerde zelfs gevoelens als haat en liefde.

Derde Wereldoorlog
De niet-ideale wereld is vol tegenstrijdigheden die tot het ultieme conflict kunnen leiden. Clive Cussler schreef de Heilige steen. Net als Gebed voor een moordenaar is het verhaal ontleend aan het actuele thema van dreigend terrorisme. Cussler heeft dit thema niet doorgetrokken naar de toekomst, maar versterkt door twee rivaliserende terroristische groeperingen (en overtuigingen) tegenover elkaar te zetten. Een wetenschapper graaft in Groenland een 50.000 jaar oude, radioactieve meteoriet op. Twee groepen terroristen willen in het bezit komen van deze ‘Heilige Steen’. De ene groep wordt geleid door Aleimein Al-Kahlifa en zijn moslimextremisten, die de meteoriet als vuile bom wil gebruiken. De andere groep staat onder leiding van Halifax Hickman, een miljardair die de heilige plaatsen van de islam wil vernietigen, hiertoe gemotiveerd door de dood van zijn zoon, gesneuveld in Afghanistan. Juan Cabrillo, hoofd van de ‘corporatie’ van oud-militairen en CIA-agenten, moet de meteoriet veilig stellen. Kan hij de Derde Wereldoorlog voorkomen?

Terrorist
De oorlog tegen het terrorisme wordt op verschillende fronten gevoerd. De media vormen een strijdveld én een wapen. In De onbekende terrorist komt Gina Davies ’s nachts een aantrekkelijke man tegen, Tariq. Ze gaat mee naar zijn huis, brengt met hem de rest van de nacht door, maar ontwaakt alleen. Als ze die ochtend tegenover zijn appartement een kop koffie zit te drinken, omsingelt een tot de tanden bewapende politiemacht het complex. Diezelfde avond ziet ze op het journaal beelden van terroristen die het appartementengebouw binnengaan. Ze ziet ook zichzelf. Vanaf dat moment is ze de meest gezochte terrorist van Australië! De onbekende terrorist is niet tot bloedens toe met geweld gevuld, maar gaat over de perceptie van het terrorisme. Het kritiseert het klimaat van angst dat via de media wordt gecreëerd. De hoofdpersoon Gina is paaldanseres en vermeend terrorist, een aantrekkelijke combinatie van seks en geweld. Voor de media niet te versmaden!

Spannend boek
Thrillers bestaan dankzij de niet-ideale wereld vol conflict. Gebed voor een moordenaar trekt dat leven door naar de toekomst. Heilige Steen zet twee terroristische groepen tegenover elkaar en De onbekende terrorist kritiseert de media die het terrorisme voor hun eigen doeleinden gebruiken. Fictie en non-fictie versmelten. Niet alleen de thrillerschrijvers maken de wereld tot een spannend boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven