Sommige dingen gebeuren gewoon

‘Je was al twee dagen dood voordat ik het zelfs maar wist.’ Suzy Swanson weet normaal gesproken veel dingen die anderen niet weten. Zo weet ze van alles over kwallen en kan ze het slaappatroon van mieren uitleggen. Maar ze kan niet begrijpen hoe het leven van haar vriendin Franny zo plotseling kon stoppen. Nog voor ze sorry had kunnen zeggen.

De intelligente Suzy is ervan overtuigd dat haar vriendin Franny is overleden door een kwallenbeet. Franny kon immers heel goed zwemmen en zou nooit zomaar verdrinken. De dood van Franny laat Suzy niet los, zozeer dat ze besluit om niet meer te praten. Als klap op de vuurpijl hoort ze ook nog eens dat haar ouders willen scheiden. In het onderzoek naar de dood van haar vriendin stuit Suzy op vele vragen. Om die te kunnen beantwoorden heeft ze de hulp van kwallendeskundige Jamie nodig, maar Jamie woont in Australië. Suzy hemelt haar held helemaal op: ‘Je moet wel waanzinnig dapper zijn om in Australië te wonen’.

Tijdens het verhaal blik je terug op het verleden en daardoor wordt langzaam duidelijk wat er zich voorafgaand aan het ongeluk heeft afgespeeld. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, allemaal geschreven vanuit het perspectief van Suzy. Ik had zelf ook graag iemand anders aan het woord gehoord, zoals bijvoorbeeld haar ouders of haar psycholoog. Dit had ik een mooie aanvulling gevonden, want Suzy’s kijk op de wereld is soms wat anders dan die van de meeste mensen. Toch word je vanaf de eerste bladzijde in de kleine wereld van Suzy meegesleurd, want als lezer wil je weten wat er is gebeurd en wat er in Suzy omgaat. Als haar spreekbeurt over kwallen niet zo loopt zoals ze dat had gewild, schrijft ze in haar schrift: ‘Ik wou dat ik je kon ontmoeten Jamie… want niemand snapt het.’

Na het lezen van dit ontroerende boek ben je in elk geval een expert op het gebied van kwallen: ‘Kwallen zijn ouder dan dinosauriërs, ouder dan insecten, ouder dan bomen, dan varens, dan schimmels of zaden. Ze zijn minstens 600 miljoen jaar oud, waarschijnlijk ouder dan welk levend wezen dat je ooit hebt gezien of zelf in je fantasie hebt bedacht.’ Verder laat het boek je zien dat iedereen anders omgaat met verlies. Het laat je nadenken over dat wat echt belangrijk is. Maar Suzy en de kwallen is niet alleen qua inhoud sterk. Het boek is ook nog eens prachtig om te zien. Niet alleen de cover is magisch, maar de zijkant van de pagina’s is ook nog eens opgesierd met kwallen. Een mooi boek dat niet per se aan leeftijd is gebonden.

18-cover-suzy-en-de-kwallen

Boekgegevens

Ali Benjamin, Suzy en de kwallen, illustraties: Terry Fan Eric Fan, Uitgeverij Van Goor, 240 pagina’s, ISBN 978 90 003 5043 8 (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2016

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven