Wat een wereldboek!

De beste reisboeken brengen je gelijk naar je bestemming. De afstand doet er niet toe en de reistijd al helemaal niet. Tijd is sowieso geen belemmering. Meer nog dan dat: de boeken laten je de wereld zien door de ogen van een ander. In Het boek van Bod Pa maken we kennis met de jongen Perregrin. Hij is de zoon van een nomadenstamhoofd. De nomadenstam trekt rond in de Gobi-woestijn, in de buurt van Mongolië. Het speelt in de tijd van Marco Polo. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger reisde aan het eind van de dertiende eeuw naar Azië. In die tijd leefden daar nog ruitervolken, die hun eer verdedigden met het zwaard, en paarden als vervoermiddel hadden. Perregrin is een buitenbeentje binnen de stam. Hij heeft zijn been gebroken en het wil maar niet genezen. Daarom laat zijn vader een oude vriend van hem komen: de geneesheer en krijger Bod Pa. De man ziet er echter heel anders uit dan Perregrin verwachtte. Het is een blinde, manke dwerg met een gezicht vol littekens van de vele zwaardgevechten die hij heeft gevoerd. Het klikt niet echt tussen de vreemde man en de gehandicapte jongen. Hoe kan het dat Perregrins vader en hij goede vrienden zijn? Maar langzaamaan beginnen de man en de jongen elkaar meer te waarderen.

Zwarte slaven
In een andere tijd en op een ander continent leven Lara en Rebecca. Het boek Lara en Rebecca speelt zich af in Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Lara’s vader heeft een grote plantage waar zwarte slaven werken. Omdat Lara’s moeder geen kinderen meer kan krijgen en niet wil dat Lara alleen opgroeit, haalt ze Rebecca in huis. Rebecca is de dochter van een zwarte slavin, maar voor de twee meisjes maken hun verschillen niets uit. Ze groeien op als zusjes. Tot op een dag Rebecca opeens, zonder dat daar een reden voor wordt gegeven, op de plantage moet gaan werken. De president die in 1860 wordt gekozen, wil echter de slavernij gaan afschaffen. Dat is het begin van een burgeroorlog tussen noord en zuid, want de zuidelijke staten hebben veel slaven en willen die niet kwijt. Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat de vriendschap tussen de meisjes erg moeilijk is.

Medicijnmeester
Slavernij speelt ook een rol in het boek Medicijnmeester. Het bestaat uit drie delen. In deel een lezen we over Sundiata, die bij een medicijnmeester in de leer gaat. Als hij met zijn meester op reis gaat, worden ze echter gevangen genomen en uiteindelijk belandt Sundiata als slaaf op een plantage. In deel twee is het honderdvijftig jaar later. Een verre kleinzoon van Sundiata, genaamd Dilson, is ook medicijnmeester en werkt nog steeds op de plantage. Maar dan komt de afschaffing van de slavernij. Dilson en de andere bevrijde slaven vestigen zich aan de kust van Brazilië. In deel drie is het weer honderd jaar later. De nakomelingen van Dilson wonen nog op dezelfde plek, maar ze zijn arm en de rijken hebben het voor het zeggen. Dat blijkt nog eens te meer als er een groot hotel wordt gebouwd.

Taliban
Een nieuwe tijd, een ander land. Ontsnapt aan de Taliban speelt in het Afghanistan van nu. Het is oorlog. De Taliban zijn de baas in het land. Ze zijn extreem gelovig en eisen dat mannen baarden dragen en vrouwen burqa’s, die vrijwel heel het lichaam bedekken. Ze verbieden onderwijs aan meisjes en vrouwen, en voeren lijfstraffen in zoals amputatie, verminking en zweepslagen. In dat land leeft Sohail. Zijn vader wordt ervan verdacht zich tegen de Taliban te verzetten. Ze doen een inval en dreigen de hele familie uit te moorden als zijn vader zich niet binnen twee dagen aangeeft. Dus vluchten ze. Maar waar zijn Sohail en zijn familie veilig in een land van terreur?

Verre landen
Door de ogen van een ander ontdekken we verre landen, die niet altijd beter zijn dan de onze. Zo leren we over het leven van anderen, maar ook over dat van onszelf. En daar, aan de andere kant van de wereld, lezen ze misschien ook. Over ons. Over ons leven. Een leven dat misschien niet altijd beter is dan dat van hen. Wereldboeken zijn niet alleen voor ons. Die zijn er voor iedereen.

Kathleen Vereecken, Lara & Rebecca. In de schaduw van het gele huis, Querido, ISBN 9045103850 (€ 13,95)
Anton Quintana, Het boek van Bod Pa, Querido, ISBN 9045103575 (€ 12,50)
Bené Alfonso, Medicijnmeester, Lemniscaat, ISBN 9789056377809 (€ 15,95)
André Boesberg, Ontsnapt aan de Taliban, Terra-Lannoo, ISBN 9789085682226 (€ 13,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven