STRIPS – De Stripschapprijs 2012 is voor Eric Heuvel!

Eric Heuvel tekende de avonturenreeks January Jones voor het stripweekblad Eppo, verstripte de televisieserie Toen was geluk heel gewoon voor KRO Studio en maakte Geheim van de tijd en Bud Broadway voor Algemeen Dagblad. Daarnaast bouwde Eric Heuvel (Amsterdam, 25 mei 1960) een geslaagde carrière op als één van Nederlands meest succesvolle reclamestriptekenaars. In die hoedanigheid tekende hij speciale stripalbums voor Reaal Verzekeringen (De avonturen van meneer van Looij – Kan ik effe vangen! met Rijk de Gooijer), het Amsterdamse GVB (De NoordZuid) en illustreerde hij de jaarverslagen van het warenhuisconcern Blokker. Voor dat laatste project had hij regelmatig contact met de dit jaar overleden Jaap Blokker, die hem daarvoor zelf naar het bedrijf had gehaald. De Zaak Sven, een speciaal album voor de theatervoorstelling Oresteia van Xenakis door Muziektheater Hollands Diep, werd in 2005 door Het Stripschap al uitgeroepen tot Album van het jaar in de categorie Nederlands Jeugd. En dit jaar kregen de inwoners van Lelystad het boekje Vindus Vinex, over de geschiedenis van hun eigen stad.

Zijn grootste bekendheid (en internationale doorbraak) haalde Eric Heuvel echter met de historische strips De ontdekking, De zoektocht en De terugkeer. De eerste twee werden vertaald in het Duits, Engels (voor Engeland en de Verenigde Staten), Pools, Hongaars, Japans, Deens, Spaans, Italiaans en Portugees (voor Brazilië). Voor De ontdekking kreeg hij een nominatie voor de prestigieuze Amerikaanse Eisner Award. Onlangs verscheen ook de Hebreeuwse editie van De zoektocht, wat door Eric als een kroon op zijn werk wordt beschouwd. Al deze albums werden genomineerd voor een Stripschappenning voor Album van het jaar en ontvingen die ook. Maar alle extra activiteiten van Eric, die zich vaak buiten het gezichtsveld van de normale lezer afspeelden, betekenden helaas ook dat de diverse commissies van de Stripschapprijs in de afgelopen jaren moeilijk hun waardering voor zijn werk konden omzetten in een grote prijs. Nu hij dit jaar samen met tekstschrijver Martin Lodewijk zijn meest geslaagde stripcreatie, January Jones, opnieuw heeft opgepakt voor Eppo was zijn nominatie onvermijdelijk.

Wat de commissie van de Stripschapprijzen waardeert in zijn werk is de heldere en degelijke vertelstijl, die visueel boeiend is en tegelijkertijd toegankelijk. Eric Heuvel werkt in een typisch Nederlandse variant van de ‘klare lijn’ stijl, geïnspireerd door het werk van Hergé, zonder het slaafs te volgen. Eric Heuvel is een unieke verschijning in de Nederlandse stripwereld, wiens hoge productie en arbeidsethos er voor zorgt dat de ouderwetse, degelijk vertelde strip, met een vleugje humor, een flinke dosis avontuur en een grote Nederlandse nuchterheid, nog steeds springlevend is.

De belangrijkste strips van Eric Heuvel:
1986-heden January Jones (scenario: Martin Lodewijk)
1993 De avonturen van meneer Van Looij – Kan ik effe vangen? (scenario: Hanco Kolk)
1994 Time Management – De effectieve methode (scenario: Hanco Kolk)
1995-2000 Bud Broadway
1997 Het Kan Masterplan
2000 De NoordZuid (scenario: Rein Post)
2002-2006 Geheim van de tijd (scenario: Frits Jonker)
2003 De ontdekking (scenario samen met Ruud van der Rol, Hans Groeneweg en Menno Metselaar)
2004 Lila & Kross… op glad ijs! (scenario: Patty Klein en Sjaco Karmelk)
2004 De geschiedenis van het Blokkerconcern
2004 De Zaak Sven
2005 De schuilhoek (scenario samen met Ruud van der Rol, Menno Metselaar en Femke Akerboom)
2006 Frontstad Rotterdam
2007 De zoektocht (scenario samen met Ruud van der Rol en Lies Schippers)
2009 Het Van Walraven testament (scenario: Frank Jonker)
2010 De terugkeer (scenario samen met Ruud van der Rol)
2010 Alleen rond de wereld (scenario: Rob van Bavel)
2011 Vindus Vinex en de Landstrekers (scenario: Hein Walter)

De Stripschapprijs
De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde. De Stripschapprijs is gemaakt door de beeldhouwer Ton van Beest.

De commissie van de Stripschapprijzen bestaat in 2012 uit de volgende leden: Tineke Oosterveer – namens de winnaar van de Stripschapprijs 2011, Minck Oosterveer, die op 17 september bij een motorongeluk om het leven kwam; Kurt Morissens – hoofdredacteur van Brabant Strip Magazine en medewerker van Strip Turnhout, Stripgids en Stripelmagazine; Siebe Huizinga – hoofdredacteur en striprecensent van de Boekenkrant; Ineke Horst – stripwinkelier te Dordrecht; Kees-Willem Bruggeman – lid van Het Stripschap en daarmee de stem van het volk. De commissie staat dit jaar wederom onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn, tevens eindredacteur van Eppo Stripblad en hoofdredacteur van Mad.

De Stripschapprijs 2012 wordt op zaterdag 10 maart uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem door Piet IJssels, burgemeester van Gorinchem. Voorafgaand worden ook de Stripschappenningen voor de P. Hans Frankfurtherprijs en Albums van het jaar, en de Bulletje en Boonestaak Schaal uitgereikt. De feestelijke uitreiking begint om 17.30 uur in Het Schaptheater in Evenementenhal Gorinchem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven