Lambik op Amoras

Lambik is al weer het vierde deel in de reeks Amoras, een moderne spin-off van de Suske en Wiske-reeks, met dezelfde personages in de hoofd- en bijrollen.

De Amorasreeks werd in mei 2013 geïntroduceerd en tegelijk werd aangekondigd dat het om een zesdelige serie zou gaan. Net als bij de ‘gewone’ Suske en Wiskes worden de verhalen in no tempo gemaakt. Ieder jaar verschijnen er twee delen en zo zijn we nu al bij deel 4 aangeland.

Het verhaal van Amoras speelt op het gelijknamig eiland, dat de Suske en Wiske-fans kennen uit het eerste Suske en Wiske-album Op het eiland Amoras. De nieuwe reeks speelt zich af in de toekomst, in 2047 om precies te zijn, honderd jaar na de eerste publicatie van Op het eiland Amoras. Door een ongeluk van Lambik met de teletijdmachine van professor Barabas zijn Suske en Wiske daar terecht gekomen.
In deel 4 is Lambik de hoofdpersoon. Hij maakt kennis met Jérusalem, van wiens duistere karakter de lezer steeds meer te zien krijgt.

Het recept van Amoras is inmiddels bekend: een mengeling van fysiek geweld en grof taalgebruik, vlot getekend en snel verteld. Misschien een beetje te snel. In dit deel wisselen de scenes elkaar in zo’n hoog tempo af, dat je ze bijna mist. Met name in de eerste helft van het album gaat dat met zo’n vaart dat ik er soms geen touw aan kon vastknopen. Ondanks dit tempo gebeurt er eigenlijk niets. Jawel, er worden mensen gevangen genomen, vrijgelaten en weer gevangen genomen en aardbevingen en schietpartijen zijn aan de orde van de dag. Maar dit draagt nauwelijks bij aan het plot. Het heeft meer iets weg van de eindeloze actiescènes die sommige films zo langdradig kunnen maken. Gelukkig komt er halverwege het verhaal weer wat meer rust en krijgen we eindelijk wat meer zicht op het verdere verloop van het verhaal .
Eenzelfde opbouw van veel actiescènes die nergens toe leiden om pas later het verhaal weer op te pakken, kenmerkt de serie al vanaf deel 2. Dat wekt het gevoel dat de reeks best in drie delen verteld had kunnen worden. Ook de verrassing van de nieuwe stijl is er inmiddels wel een beetje af.  Desondanks kijk ik halsreikend uit naar het volgende deel. Want tussen alle actie door zijn er voldoende zaadjes geplant, waarvan ik graag wil weten hoe ze uitgroeien. Maar laat de ontknoping dan graag wel een beetje opschieten.

Cover lambik

Boekgegevens

Cambre, Legendre & Vandersteen, Amoras 4 Lambik, Uitgeverij Standaard, ISBN 978 90 0225 627 1 (€ 7,-)

Berichten gemaakt 5329

Eén gedachte over “Lambik op Amoras

  1. Echt zo’n tussendeel. Je wacht op de ontknoping. Gebeurt niets wezenlijks hierdoor. Beetje deel zes van Harry Potter. Had hetzelfde probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven