Speeddate met een wereldwonder

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen?
Deze maand: Wereldwonderen van Jheni Osman. De kaft belooft ons een bijzondere serie plekken op aarde. We zullen erachter komen hoe deze wereldwonderen zijn ontstaan en ‘waarom ze zo prachtig zijn.’

VAKANTIEZIN
Sommige reisgidsen neem je mee in je backpack, andere zijn er om te worden uitgeplozen voordat je daadwerkelijk op pad gaat. Zo ook Wereldwonderen, een boek dat Jheni Osman verzorgde voor Lonely Planet. Osman neemt ons mee naar machtige toendra’s, bizarre natuurverschijnselen en schitterende berglandschappen, maar toont ook de grootste wereldwonderen die door de mens geschapen zijn.

Ieder hoofdstuk van Wereldwonderen is gewijd aan één bestemming, en begint met een sfeerimpressie die de fantasie op hol doet slaan. Zo beschrijft Osman de spanning rondom het beklimmen van de Mount Everest, de iconische eerste aanblik van Machu Pichu en de sensatie rondom het passeren van de ‘stomende smeltkroes’ van de Zuid- Amerikaanse Iguaçuwatervallen. Daarna komt er praktische informatie aan bod: zo vind je reisinformatie, maar lees je ook wat er in de buurt nog meer te doen is. Er is tevens een uitgebreide beschrijving van de historie en de natuurlijke kenmerken van de plek. Ook legt Osman een connectie met andere bijzondere locaties op de wereld, die op de een of andere manier iets delen met het beschreven wonder.

Het resultaat voelt een beetje aan als speeddaten: met behulp van een stuk of vier pagina’s krijg je een eerste indruk van een bepaald wonder, en kun je besluiten of je al dan niet verliefd genoeg bent om de reis ernaartoe af te leggen. De indrukwekkende foto’s van wonderbaarlijke zaken als het Noorderlicht, de Grand Canyon, de Taj Mahal en Paaseiland zorgen in ieder geval voor een hevige eerste aantrekkingskracht.

[quote]De indrukwekkende foto’s van het Noorderlicht, de Grand Canyon, de Taj Mahal en Paaseiland zorgen voor een hevige eerste aantrekkingskracht.[/quote]

VAKANTIEDOMPER
Er staan een aantal plekken in Wereldwonderen die op het eerste gezicht niet zo wonderbaarlijk lijken – zeker wanneer je ze vergelijkt met andere bezienswaardigheden in het boek. Het viaduct van Millau en de Chinese Drieklovendam zijn misschien indrukwekkend voor bouw- en natuurkundigen, maar schitteren beduidend minder dan het sprookjesachtige Cambodjaanse bouwwerk Angkor Wat of het Romeinse Colosseum. Toegegeven: het bespreken van dit soort moderne wonderen draagt bij aan de volledigheid van de gids. Wonderen uit het verleden, het heden én de toekomst verdienen allemaal een plaatsje in het boek.

GAAN WE?
Dit Lonely Planet-boek is ideaal voor de wereldreiziger in de dop die zich wil oriënteren op de plekken die hij absoluut moet zien voordat hij doodgaat. De mix van bestemmingen is veelzijdig: niet iedereen zal zich even aangetrokken voelen tot ieder beschreven wonder. Maar eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet. ‘Gaan we?’ is daarom eigenlijk niet de juiste vraag; ‘waar gaan we naar toe?’ is veel passender. Het antwoord daarop zal voor iedere reiziger anders zijn.

 

Great Wonders-Omslag.indd

Boekgegevens

Jheni Osman, Wereldwonderen, vertatling: Marthe Philipse, Uitgeverij Kosmos, ISBN 978 90 215 5778 6 (€ 24,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 5338

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven