Liefde van einde tot begin

Een makkelijk boek is Godin, held zeker niet. Maar de aanhouder wint en ontdekt een liefdesverhaal dat steeds opnieuw in een ander licht komt te staan.

Dat heeft er vooral mee te maken dat het verhaal bij het absolute einde begint: de dood. Tessa en Marius zijn sinds de middelbare school met elkaar verbonden, soms zijn ze samen en soms niet, maar altijd zoeken ze elkaar weer op. Het verhaal opent terwijl beiden er al niet meer zijn. Dan beschrijft Peek via kleine sprongen terug in de tijd hun twee levens, waar de liefde voor elkaar als een rode draad doorheen loopt. Hij legt niets uit, het verhaal is immers al bijna afgelopen, hoewel het pas net begint. Dit is verwarrend, maar het is ook mooi.

Peeks taalgebruik draagt verder bij aan het mysterie, maar is tegelijkertijd prachtig: ‘Dit was een plek van tijd, niet van het lichaam, zelden stierf een geliefde. Er was altijd een vader of moeder dood, iemands kind of vriend, gesnik om herinneringen zonder hitte, om spijt, opluchting had hij ook meegemaakt.’ De auteur heeft een duidelijke eigen stijl die je meevoert het verhaal in en die je op een nieuwe, soms treurige manier naar de wereld laat kijken.

Net als in zijn vorige roman Ik was Amerika geeft Peek niet meteen alle feiten weg, maar laat hij ruimte voor gissen en interpretatie. Waar Ik was Amerika nog een duidelijke verhaallijn bevat, toont Godin, held je daarentegen slechts fragmenten van een liefdesleven, vol leegtes die je zelf dient in te vullen, gestuurd door je eigen vermoedens en ervaringen.

De roman laat zien dat seks en liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Marius en Tessa kennen elkaars lichaam door en door, geen centimeter van de ander is ze onbekend. De vele seksscènes beginnen halverwege de roman echter wat te vermoeien en worden voorspelbaar. Pas tegen het einde van het boek, wanneer Tessa en Marius onervaren tieners zijn, worden de beschrijvingen van hun seksuele ervaringen weer interessant vanwege de nieuwe invalshoek.

Wat liefde is, komt op vele manieren in deze roman naar voren. Liefde is je tienerkamer bekijken door de ogen van de ander. Liefde is alles willen zien en beleven van je geliefde, zelfs zoiets privés als een toiletbezoek. Maar liefde is ook elkaar loslaten om elkaar niet kwijt te raken. Zo definieert Peek liefde voor elke lezer weer anders met dit persoonlijke, maar toch ook universele liefdesverhaal.

9789021456829_mi_tb_1

Boekgegevens

Gustaaf Peek, Godin, held, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5682 9 (€ 19,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven