‘Van alle groente en fruit die we kopen, belandt ongeveer een op de drie stuks bij het vuilnis.’ Zulke feitjes laten je toch even schrikken. Gelukkig zijn er kookboeken als No waste groenten en Kook je koelkast leeg die handige tips en lekkere recepten geven om minder voedsel te verspillen door je restjes op te maken. Niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er ook nog eens geld mee! Probeer vast deze twee winterse recepten uit.
RECEPT 1: Knolselderij-steaks met chimichurri van kappertjes en bladpeterselie
De bereiding van knolselderij kan beangstigend zijn, omdat hij er behoorlijk ruig en vreemd uitziet. Deze steaks zijn geweldig als je iets nieuws wilt proberen dat toch een beetje bekend aanvoelt. De chimichurri geeft de steaks een goede oppepper. De steaks zijn als ze klaar zijn mooi geroosterd van buiten en zacht vanbinnen. Het is een recept waar ik nooit op uitgekeken van raak.
Voor ongeveer 4 personen
Voor de knolselderij-steaks
1 middelgrote tot grote knolselderij
1 tot 2 el olijfolie
Zout
Voor de chimichurri
2 grote handen vol verse bladpeterselie, fijngehakt, inclusief de steeltjes, plus ter garnering (koriander kan ook als je niet aan bladpeterselie kunt komen)
2 el kappertjes, uitgelekt
2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
3 tot 4 el extra vierge olijfolie
1 tl appelciderazijn
sap en plukje geraspte schil van 1 biologische citroen
snuf chilivlokken
zout en peper
Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Boen de knolselderij schoon en snijd hem in plakken (steaks) van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik. Je zou zo’n 6 steaks moeten hebben. Leg de steaks op een bakplaat en wrijf ze aan beide kanten in met de olijfolie. Bestrooi de knolselderijplakken met zout en rooster de plakken ongeveer 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin verkleurd is. Keer de knolselderijplakken en rooster ze nog ongeveer 20 minuten, tot de andere kant van de steaks ook bruin verkleurd is en de steaks gaar zijn.
Maak de chimichurri terwijl de steaks in de oven staan. Pureer in een blender de bladpeterselie, kappertjes, knoflook, olijfolie, appelciderazijn, het sap en de geraspte schil van de citroen en chilivlokken tot een pasta. Breng de chimichurri indien nodig op smaak met zout en peper en voeg een beetje meer olijfolie toe als de chimichurri te droog is.
Haal de steaks uit de oven en verdeel een kwart van de chimichurri gelijkmatig over de steaks. Het ziet er wat minder verfijnd uit. Schuif de bakplaat terug in de oven en bak de steaks nog 5 minuten.
Serveer iedere steak voorzien van een klodder chimichurri. Je kunt ook een bedje maken van de chimichurri en de steaks hierop serveren. Voel je vrij om meer van de chimichurri op de steaks te smeren voordat je de steaks terugzet in de oven om op te warmen.
No waste tips
Chimichurri is zo’n verrukkelijke manier om verse kruiden op te maken. Je kunt een combinatie van munt, dille en basilicum proberen, afhankelijk van wat je in huis hebt of van wat er in het seizoen is. Schep de chimichurri in een vershoudbakje en giet er een laagje olijfolie op, zoals je ook met pesto kunt doen. Dit helpt om de chimichurri langer goed te houden. Wat betreft de steaks, je kunt de knolselderij vervangen door kool, knolrapen of zelfs bloemkool.
Sophie Gordon, No waste groenten. Van wortel tot loof in 6 seizoenen, Uitgeverij Good Cook, 384 pagina’s (€ 32,50)
RECEPT 2: Veggie broodballetjes
Oud brood kun je prima gebruiken om balletjes te maken. Doe er de smaken bij die je zelf lekker vindt en experimenteer met wat er in je voorraadkast of koelkast ligt. Naast kruiden kun je bijvoorbeeld ook kaas, olijven, kappertjes of restjes (gekookte) groenten bij de balletjes doen.
bereiding: 20 minuten | kooktijd: 15 minuten | 4 porties
Ingrediënten
200 g oud brood
2 kleine uien
enkele takjes peterselie of andere tuinkruiden
1 ei
peper en zout
olie
1 Scheur of breek het brood in stukken en doe het in een grote kom. Giet er water bij tot het net onder staat. Laat 5 tot 10 minuten weken tot het zacht is.
2 Snipper de ui en de kruiden.
3 Giet het brood door een zeef en laat het even uitlekken. Doe het weer in de kom en meng met de gesnipperde ui, het ei, de kruiden en eventueel andere ingrediënten.
4 Kneed alles tot een dik, vochtig deeg waarvan je balletjes kunt maken. Voeg eventueel wat paneermeel of extra oud brood toe als het mengsel te nat is.
5 Rol balletjes van een eetlepel deeg.
6 Verhit een flinke bodem olie in een pan op een middelhoog vuur en bak de balletjes rondom goudbruin.
Serveer deze balletjes met een lekkere tomatensaus, paprikasaus, pesto of zelfs zoetzure chilisaus.
Tip
Laat voor een vegan versie het ei weg.
Apart kader (alleen als het past)
Too Good To Go, Kook je koelkast leeg. 60 creatieve recepten en slimme bewaartips van Too Good To Go, Uitgeverij Lannoo, 164 pagina’s (€ 23,98)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.