Recensie: Verboden liefde en high fashion

Er is niets zo heerlijk als een boek over verboden liefde en er is niets zo verboden als een affaire met de zoon van je baas… Zeker als die twintig jaar jonger is. De perfecte vondst van Tia Williams heeft dit en meer: humor, mode, spice én een Netflix-verfilming in het verschiet. 

Door Joyce Guntlisbergen 

‘Ik ben een voormalige it-girl die hoopt dat niemand de vage vlek op haar rok ziet…’ 

Jenna bevindt zich in een lastige situatie: ze is blut, haar carrière is in de slop geraakt en op haar nieuwe werk bij een online modetijdschrift loopt ze voortdurend het risico ontmaskerd te worden als de van sociale media verstoken Gen X’er die ze is. Vine? Nog nooit van gehoord. Instagram? Geen idee. Des te groter is de uitdaging van haar nieuwe opdracht om het aantal lezers van StyleZine te verdriedubbelen en wat het geheel nóg ingewikkelder maakt, is dat ze daarvoor moet samenwerken met Eric, de zoon van haar bazin Darcy. Eric, die véél te jonge en véél te knappe gozer die ze pasgeleden in een dronken bui op een feestje heeft gezoend. ‘“Kus me dan. We zijn allebei bezopen genoeg. We zullen ons dit morgen niet meer nerinneren… Ik bedoel herinneren.” “Oh, maar ik zal me dit wel nerinneren.”’ 

Het is het begin van een vermakelijk verhaal vol humor en verwijzingen naar de modewereld. Jenna en Eric kunnen de seksuele aantrekkingskracht tussen hen niet negeren, maar hun karakters botsen voortdurend en twijfels over het leeftijdsverschil houden hen uit elkaar. Als Jenna en Eric dan toch samen in bed belanden is het vuurwerk, maar begint er ook een stressvolle periode van geheime ontmoetingen, toneelspel op hun werk en koste wat het kost het nieuws van hun relatie verborgen houden voor Jenna’s bazin. Kan hun relatie en Jenna’s nog wankele carrière dit overleven? 

De mode-industrie en sociale media vernieuwen snel en zo veroudert dit boek uit 2016 nogal gauw. Daardoor zal het minder snel aanslaan als een nieuwe rage op TikTok bijvoorbeeld, terwijl het een aantal favoriete clichés bevat (verboden liefde, romantiek op de werkvloer, van vijanden naar minnaars, ‘mommy issues’). De schrijfstijl en het plot lezen toch heerlijk weg en geven precies wat je ervan verwacht: humor, erotiek, herkenbare personages en een liefde om bij weg te zwijmelen. 

Het grote leeftijdsverschil tussen de twee hoofdpersonen (18 jaar) is een smaakkwestie. Je kunt je afvragen of het andersom (een ervaren rot in het vak die het aanpapt met een nét meerderjarige fotografe) net zo sexy of een beetje ongemakkelijk zou zijn. Er zit wat racistisch en vrouwonvriendelijk taalgebruik in het boek, voornamelijk gebezigd door Eric. Tegelijkertijd is het boek een heel welkome aanvulling van de diversiteit in dit genre, door een Zwarte schrijfster en vertaalster en met Zwarte hoofd- en bijpersonages. Het verhaal is door Netflix opgepikt, dus lees nu nog gauw dit humoristische, pittige boek voor de film uitkomt! 

Tia Williams, De perfecte vondst, vertaling: Meritha Paul-van Voorden, Uitgeverij Love Books, 379 pagina’s (€ 18,50) 

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven