Jarenlang keek Yvon Jaspers als presentatrice mee met het werk van haar boerenvrienden. Eind 2021 was het dan eindelijk zo ver: ze verwezenlijkte haar droom en ging zelf aan de slag als boerin. In het tv-programma Onze boerderij: en nu zelf kon je haar avonturen al volgen. In het gelijknamige kookboek deelt ze nu zestig simpele, maar verrassende gerechten met de opbrengsten van haar eigen boerderijtje.
Door Mirjam Mulder
Op een stukje land dat ze van haar biologische buurboer Gijsbert mocht lenen, zet Jaspers haar eerste boerinnenstappen. Allereerst laat ze er drie varkens op los om de zware kleigrond om te woelen tot vruchtbare akkers. ‘Terwijl ze het gras wegvreten, bemesten ze de akkertjes. We laten er de gewassen op groeien en als we de oogst binnen hebben, mogen de varkens weer van voren af aan beginnen,’ vertelt Jaspers in het boek. Op haar miniatuur-boerderij probeert ze een staalkaart van de Nederlandse landbouw te maken. Piepers, bieten, tarwe, maïs en een kas vol tomaten. Op die manier wil ze de Nederlandse boeren beter leren begrijpen: ‘Ik heb het afgelopen jaar dagelijks aan den lijve ondervonden hoe ingewikkeld het is om voedsel te produceren op een manier die goed is voor dieren, natuur en milieu, die betaalbaar is en waar de boer ook nog van kan leven. Soms lijkt het alsof al deze facetten recht tegenover elkaar staan.’
Tussen de recepten door vertelt Jaspers in korte stukjes over de vele leermomenten van haar boerenavontuur, zoals toen ze zich realiseerde dat ze niet had nagedacht over wat voor grond ze eigenlijk had. ‘Ik leer dat op mijn kleigrond de grovere gewassen het waarschijnlijk beter doen dan het fijne spul. Dus kolen en spruiten gaan beter dan erwtjes en peultjes. Die doen het juist weer goed op zandgrond.’ Onze boerderij is echter geen handboek om zelf aan de slag te gaan als boer, maar kan daarvoor wel een motivatiebron zijn. Het waarschuwt ook alvast voor de valkuilen die je kunt gaan tegenkomen. Deze stukken hadden wat mij betreft nog uitgebreider gemogen, maar dit boek draait dan ook vooral om de recepten.
Een receptuur die tot stand is gekomen met voornamelijk ingrediënten van eigen land is van nature oer-Hollands. Toch weet Jaspers vaak te verrassen met de combinaties en bereidingswijzen van haar gerechten. Neem bijvoorbeeld het recept voor een hele bloemkool uit de oven met rucola-erwtjespesto, of wat dacht je van (on)kruidsoep? De recepten zijn simpel te volgen, met een duidelijke tijdsaanduiding, en hebben vaak een beperkte ingrediëntenlijst. Dit kookboek is bedoeld voor alleseters, maar er staan ook genoeg vegetarische opties in of tips om een gerecht plantaardig(er) te maken. Ook geeft Jaspers tips om de recepten met andere te combineren, waardoor je makkelijk een heerlijk diner kunt samenstellen.
Zodra ik het boek doorbladerde, sprak het gerecht van geroosterde spitskoolparten met paprikasaus en hazelnoten me aan, en dus besloot ik het eens uit te proberen. Aangezien ik zelf geen groente verbouw, kocht ik de ingrediënten op de biologische boerenmarkt in Utrecht en ging aan de slag. Het bleek verrassend makkelijk: je doet de spitskool en de paprika’s in de oven, blendt vervolgens de paprika’s met de hazelnoten en wat zongedroogde tomaten, en klaar! Vooral de paprikasaus vond ik heerlijk. Een makkelijk en verrassend (voor)gerecht dat ik ga onthouden voor de aankomende kerst.
Onze boerderij is niet revolutionair wat betreft de recepten, maar wel ideaal als je nieuwe dingen wilt uitproberen met ingrediënten uit eigen land. Met de verhalen van Jaspers over haar avonturen als boerin ertussendoor, geeft het je een nieuwe waardering voor het werk van haar – zo mag ze ze inmiddels noemen – collega’s.
Yvon Jaspers, Onze boerderij (en nu zelf), Uitgeverij Carrera, 224 pagina’s (€ 27,50)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2022.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.