Recensie: Gegarandeerd Genot & Genoegen

Het Grote Taalmuseum Vakantieboek! Een uitgave van het Taalmuseum, dat geen traditioneel museum is in de vorm van een gebouw maar de stad als podium neemt. Kijk bijvoorbeeld eens op muurgedichten.nl voor een wandelroute door Leiden, inclusief een gedicht in de Nederlandse Gebarentaal. Op hun website verkoopt het Taalmuseum onder andere ansichtkaarten en een kwartetspel en nu is daar ook het vakantieboek. Een paar jaar geleden organiseerde het museum de Vrolijke Viering van het Nederlands en om de inzendingen niet zomaar verloren te laten gaan, is een deel in deze uitgave opgenomen.

Door Mireille Bregman

Een van de belangrijkste criteria voor een Taalmuseum vakantieboek lijkt mij de taalcreativiteit. Dat zit in deze uitgave wel snor! Gedichten, aforismen, strips en verhalen van onder meer Jente Posthuma, Klaas Knooihuizen, Jan van Mersbergen en Rob van Essen.  
Verder is een vakantieboek uiteraard geen vakantieboek zonder puzzels en doepagina’s. Iedereen kan z’n hart ophalen met originele ‘zoek-de-verschillen’-pagina’s, een woordgraptogram, topografie a.d.h.v. gedichten en literaire en cultuurquizzen. De moeilijkheidsgraad varieert, maar bij de meeste puzzels ben je er echt niet zomaar uit!
De antwoorden van sommige raadsels en quizzen staan op de website taalmuseum.nl, handig tegen normaliter vlugge spiekers. Wie in een internetloos gebied verblijft, zal dus even moeten wachten voordat hij de antwoorden weet. Maar aangezien de opzet van de puzzels nieuwsgierigmakend is, hoeft dat geen probleem te zijn.
Wel kan ik me voorstellen dat iemand die op de bagagekilo’s let, ervoor kiest dit grote en enigszins zware vakantieboek niet mee te nemen. Lezers die met de auto gaan en toch al stapels boeken meenemen, stoppen deze uitgave met gemak nog wel ergens tussen. 😉

Even met een muziekje op nadenken over een puzzel? Daarvoor hebben de makers de GTV-playlist op Spotify gezet. Verder hebben ze ook nog een boekenlegger gemaakt met een tiplijst voor zomerfilms en allerlei boeken.

Nieuwgierig? Dit vakantieboek koop je via https://taalmuseum.nl/nl/taalwinkel.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven