‘Afkraken doe ik niet’

De vijfentwintigjarige Leora Aileen vlogt sinds 2019 als @leoraaileen op Youtube. Inmiddels heeft ze 43,8 K abonnees. Met haar video’s over boeken in het genre fantasy, middle-grade, Young Adult, romance en meer maakt ze haar fans elke maand blij.


Dat Leora het ooit over boeken zou gaan hebben, lag voor de hand. Ze is een echte lezer. ‘Ik ben opgegroeid in een heel klein dorpje en daar was geen bibliotheek, wel een bibliobus, een gewone bibliotheek maar dan op wielen. Ik las alles, maar vooral fantasy, ook toen al. Toen ik tien was, was ik geobsedeerd door Molly Moon.’


Engels
Leora’s video’s waren eerst allemaal in het Nederlands, maar ‘na mijn afstuderen ben ik geswitched naar Engels om te kijken hoe dat zou lopen. Ik zat al vijf jaar vast op twee-, drieduizend abonnees, maar toen ik in het Engels ging vloggen groeide mijn kanaal enorm. Binnen een jaar had ik genoeg reclame- en sponsordeals om er mijn baan van te maken.’


Beroepslezer
Het beroepslezen heeft invloed op haar leesgedrag: ‘Zelfs als ik een boek puur voor mijn plezier lees, merk ik dat ik in mijn achterhoofd toch bezig ben met wat ik nog meer moet lezen.’ Ook is het niet altijd eenvoudig om te verleiding van populaire titels te weerstaan: ‘Ik weet dat als ik over bepaalde boeken zou praten ik misschien meer views krijg, maar ik laat mij daar niet al te zeer door leiden.’


Wat trending is
Leora is zich bewust van wat trending is op Booktube, maar besteedt alleen aandacht aan een trend als die bij haar Youtube-kanaal past. Met reading challenges – waarbij je jezelf uitdaagt een x-aantal boeken binnen een bepaalde tijd te lezen – is ze bijvoorbeeld terughoudend: ‘Ik vind het niet altijd productief om druk te leggen op hoeveel boeken je leest.’


Oordelen
Er verschijnen op Booktube elke dag veel recensies. Als het om oordelen gaat, is Leora terughoudend. Afkraken doet ze niet: ‘Boeken die ik niet goed vind, hebben voor een andere lezer misschien wel iets waardevols. Bij een review begin ik met iets dat ik goed vind, daarna ga ik kritischer in op dingen die ik niet goed vond en dan eindig ik altijd met: “Ik denk dat dit boek deze en deze lezers wel zal aanspreken”.’

Drie van Leora’s favoriete boeken van 2023 zijn: De fantasyroman Between van L.L. Starling Het biografische Things I don’t want to know van Deborah Levy De ‘cozy’ fantasyroman In the company of witches van Auralee Wallace

https://www.youtube.com/@ leoraaileen

Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven