Recensie: Achter de schermen op een filmset

Iris was nooit van plan om naar Ierland te gaan, maar nu ze er toch heen moet, grijpt ze haar kans om een stokje te steken voor de verfilming van haar oma’s boek Elementia. Wat ze niet weet, is dat ze zichzelf in sneltreinvaart zal leren kennen. In Cory McCarthy’s Nu in de bioscoop! maakt Iris de reis van haar leven.

Door Kathy Vos

Een bekende schrijver in de familie hebben lijkt geweldig, maar Iris Thorne vindt het maar niks. Haar oma M.E. Thorne is de schrijver van de beroemde Elementia-boeken en Iris snapt niet waarom er zoveel geobsedeerde fans van de boekenreeks zijn. Zelf kende ze haar oma niet goed en van haar vader mocht Iris de boeken nooit lezen, in tegenstelling tot haar broertje Ryder die groot fan van de fantasy reeks is. Wanneer het eerste boek in Ierland verfilmd wordt, besluit Iris samen met Ryder naar de filmset te reizen en is ze vastbesloten om de verfilming stop te zetten.

‘Iedereen ging ervan uit dat ik dolenthousiast zou zijn over de filmbewerking, maar het betekende dat de dweperij rondom het verhaal nog drie keer zo erg zou worden. Vier keer zo erg.’

Zodra ze op de set aankomt, merkt ze dat haar plan anders loopt. Een vastberaden regisseur en twee bekende acteurs leiden haar steeds af. Bovendien loopt er ook nog een knappe, beginnende acteur rond. Iris wordt aan het denken gezet en leert zichzelf in korte tijd kennen.

Nu in de bioscoop! is niet een typisch young adult-liefdesverhaal. Het boek gaat vooral over de persoonlijke groei van Iris en de mensen om haar heen. Die groei zorgt er deels voor dat het boek soms onverwachte wendingen aan het verhaal geeft, maar op sommige momenten is het moeilijk om door te lezen. Zeker de bladzijden waarbij de regisseur haar moed probeert in te spreken en Iris alles afkraakt, lezen niet zo fijn. In het begin van het boek is Iris negatief, probeert ze haar broertje steeds te controleren, staat ze niet open tegenover de mensen om haar heen en hoopt ze dat de productie van de film niet doorgaat. Dit komt allemaal doordat ze van haar vader nooit de Elementia-boeken heeft mogen lezen.

Langzamerhand wordt Iris met zichzelf geconfronteerd en staat ze steeds meer open tegenover anderen die haar proberen te helpen. Met de hulp van Elementia durft ze op het einde de confrontatie met haar vader aan en kan ze voor zichzelf en haar broertje opkomen. ‘Ik heb de boeken van mijn oma niet gelezen, maar Elementia is een eeuwige kracht.’

Wat heel leuk en interessant is, is dat McCarthy het verhaal met fragmenten uit Elementia afwisselt. Hierdoor snap je ook beter waarom de fans de boeken zo leuk vinden en weet je ook wat Iris voelt zodra zij zelf de boeken gaat lezen. Verder denk ik dat Nu in de bioscoop! ook inspirerend kan zijn. Naast de persoonlijke groei van Iris, komen er ook veel feministische thema’s aan het bod. De regisseur, Cate, wordt constant tegengewerkt en toch blijft ze haar best doen om de film tot een succes te maken. Met veel wijze woorden probeert ze ook iris te laten inzien wat Elementia voor haar, een vrouwelijke regisseur die een blockbuster wil maken, betekent.

Nu in de bioscoop! zal door zijn thema’s veel lezers aanspreken. Of je nou van fantasy, liefde of van hedendaagse thema’s houdt, dit boek bevat voor iedere young adult-fan wat. Het is in het begin een beetje moeilijk om erin te komen, maar zodra je wat verder in het boek bent leest het lekker weg en lijkt het net of je op de set in Ierland bent.

Cory McCarthy, Nu in de bioscoop!, vertaling: Fanneke Cnossen, Uitgeverij Van Goor, 336 pagina’s (€ 18,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven