Nieuwe titel: Dodo

Is dit een debuut? Echt waar? Klopt! Dodo is het indrukwekkend goede debuut van auteur Mohana van den Kroonenberg, hét nieuwe schrijftalent in jeugdboekenland. Het is een prachtig poëtisch verhaal waarin iedere tiener iets van zichzelf zal herkennen. Het jeugdboek is bedoeld voor kinderen vanaf 11 jaar, maar zal zeker ook door volwassen lezers bewonderd worden. Het boek is nu verkrijgbaar bij Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken.

Na een lekker lange slentervakantie aan zee vreest Dorian dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Tijdens het voorstelrondje op de eerste brugklasdag komt hij niet verder dan de i van ik. Als hij vervolgens zijn naam wil zeggen wordt het Do-do. Tijdens een schooluitje naar het Natuurhistorisch Museum trekt hij zich, oog in oog met een opgezette dodo, terug in zijn fantasie. Hij besluit nooit meer te praten en beschrijft in een schriftje de werkelijkheid zoals hij wenst dat die is.

In Dodo vertelt Dorian zijn verhaal; over dromen en geheimen, over stotteren en struikelen. Over taart eten in je klerenkast en Liefde met een grote L. Dodo is een verhaal over vriendschap en de kracht van fantasie, over geloven in elkaar en in jezelf en dat iedereen is zoals hij is, ook jij.

Als kind hield auteur Mohana van den Kroonenberg het liefst haar mond. Zij stotterde vanaf haar vroege jeugd en trok zich zwijgend terug in zichzelf. Met Dodo geeft zij een stem aan een puber die besluit niet meer te praten omdat hij struikelt over elk woord. Het boek is een rake weergave van wat er zich in het hoofd en de gevoelswereld van een onzekere tiener afspeelt.

Fragment:

“Het strand is nog warm van de zon. Ik heb mijn armen om mijn knieën geslagen en kijk om me heen. We zijn alleen. Dodo speelt ernstig in het zand. Van de schelpen die ik voor hem heb meegenomen legt hij mooie patronen. Ik luister naar de laatste geluiden die er nog zijn. Even meen ik iemand op een trap te horen, een kraan… een wc… maar dat is verbeelding. Het enige dat de stilte doorbreekt is de zee, het zacht kabbelen van de golven. Wat een mooi geluid is dat, als je ernaar luistert.”

Mohana van den Kroonenberg, Dodo, Uitgeverij De Vier Windstreken, 180 pagina’s (€ 14,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven