De magiërs

Hoewel hoofdpersoon en aspirant-magiër Quentin Coldwater nergens in het verhaal sympathie opwekt – behalve misschien als een mislukte grap uitloopt op een drama en de hele kas getraumatiseerd achter blijft – is het auteur Lev Grossman toch gelukt om een goede antiheld neer te zetten.

De supergetalenteerde Quentin laat al in zijn vroege pubertijd tekenen van magische begaafdheid zien, maar is ontevreden met zijn mondaine bestaan als normale tiener. Hij droomt over magische avonturen beleven in Fillory, het Narnia-achtige toverland uit de fantasy romans die hij verslindt. Hij is dan ook (onkarakteristiek) blij verrast wanneer hij onverwachts toegelaten wordt op Brakebills, een toveruniversiteit ergens in de staat New York.

Op Brakebills komt Quentin er, ondanks zijn natuurlijke aanleg, al snel achter dat toveren helemaal zo makkelijk nog niet is. In de fantastische wereld van Grossman, is magie een oerkracht waar je als tovenaar onbeperkt van kunt tappen, maar wel uitsluitend onder zeer specifieke en uiteenlopende omstandigheden die wisselen van dag tot dag. Allerlei externe en taalkundige factoren maken of breken een spreuk en een verkeerde vingerbeweging of slecht rollende R kan zowel leiden tot hilarische als catastrofale situaties.

Met een groepje andere leerlingen dat zelfs in de tovenaarswereld als excentriek zou worden beschouwd – “de Fysieke Kids” – doorloopt Quentin zonder al te grote kleerscheuren en met de ondoorgrondelijke en feeërieke Alice aan zijn zijde zijn studententijd op Brakebills. Na een aantal fantasievolle tentamens en heftige sociale ontwikkelingen wordt hij uiteindelijk de wereld ingestuurd met een diploma op zak en een kwelgeest in zijn rug.

Als het niet een van de Brakebills alumni na hun afstuderen lukt om een normale baan te krijgen en te behouden (probeer maar eens bij een bank werken wanneer je als gans naar Antartica bent gevlogen), vullen ze hun dagen met sex, drugs & rock ’n roll. Dan doen ze al doelloos lanterfanterend en zuipend een spectaculaire ontdekking die hun leven voor altijd zal veranderen. Eindelijk mag Quentin op avontuur. Maar tegen welke prijs?

[quote]De magiërs mag dan in de eerste instantie aan de Harry Potter-boeken doen denken, maar het is veel grimmiger, seksier en duisterder dan brave brilsmurf Potter ooit zou kunnen zijn. Een aanrader![/quote]

Boekgegevens

Lev Grossman, De magiërs, Uitgeverij Karakter, ISBN 978 90 6112 679 9 (€ 22,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven