Het fenomeen: voetbalboeken

Van Snelle Jelle tot Het magische schot in Rio: deze maand zijn Sanne en Meie geïnspireerd geraakt door het WK en bespreken ze het fenomeen ‘voetbalboeken.’ Worden kleine lezende voetballiefhebbers ooit groot?

Sanne: Mijn neefje zat vanaf het moment dat hij tegen een bal kon trappen op voetbal. Elke week trainen en in het weekend een wedstrijd spelen tegen een andere lokale ploeg. Na schooltijd en in de pauzes rende hij altijd rond met een bal aan zijn voet. Zijn grote helden zaten bij Feyenoord. De mooiste dag uit zijn jonge leven moet toch wel het bezoeken van een thuiswedstrijd zijn geweest. Voor het optimale voetbalplezier las hij ook voetbalboeken. Heel zijn boekenkast stond vol met de Snelle Jelle-reeks. Later kwamen daar ook de Koen Kampioen-boeken bij. Mijn neefje las en ademde voetbal. En nog steeds. In de studentenstad waar hij inmiddels woont, zit hij bij de studentenvoetbalclub. En zijn boekenkast is niet alleen gevuld met studiemateriaal, maar ook met voetbalboeken. Ik Zlatan, Gijp en Dure spitsen scoren niet vormen slechts een kleine greep uit zijn collectie. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik zou er zo honderd voetbalboeken bij kopen als ik het geld en de ruimte had.’
Voor de voetballertjes van nu zijn er de nieuwe titels uit de Koen Kampioen-reeks en de bijzondere Arjen Robbenboeken. Geweldige inspiratie voor deze voetbaltalentjes. Want wie droomt er nu niet van om wereldkampioen te worden? En dan heb ik het niet alleen over de kleine voetballiefhebbers…

Meie: Om eerlijk te zijn weet ik niet erg veel van voetbal of voetbalboeken. Tot grote teleurstelling van mijn vader – de grootste voetballiefhebber bij mij thuis – hebben mijn zusje, ik en zelfs mijn broertje ervoor gekozen geen voetbalcarrière te beginnen. Toch voel ook ik met het WK op komst de voetbalkriebels opkomen. Ik denk echter dat dit weinig te maken heeft met voetbal zelf, maar meer met het eenheidsgevoel dat het WK schept. Overal kun je oranje spullen kopen, er wordt ‘hup Holland hup’ geschreeuwd en iedereen viert samen de winst, of betreurt gezamenlijk het verlies van ONS voetbalelftal. Ditzelfde eenheidsgevoel komt naar voren in vele voetbalboeken. Nu wil ik niet zeggen dat alle voetbalboeken voor iedereen geschreven zijn, want de meeste zijn bedoeld voor lezers met enige kennis van de sport. Maar WK-boeken willen vaak een breder publiek bereiken. Arjen Robben en het magische schot in Rio is hiervan een goed voorbeeld. Fred Diks baseerde dit boek op de verhalen van kinderen. En hoewel de titel al doet vermoeden dat het om een kinderboek gaat, is  het boek voor alle leeftijden geschreven. Kinderen en hun voetballiefhebbende vaders zullen ervan smullen, maar ook anderen zullen het stiekem leuk vinden om dit verhaal voor te lezen. Volgens mij worden kleine lezende voetballiefhebbers nooit groot en zullen zelfs de niet-liefhebbers tijdens het WK worden meegesleurd in de speelse voetbalbubbel.

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven