Elke maand bezoeken we een van de vele mooie Boekenkrant-boekhandels die ons taalgebied rijk is. Deze maand gingen we langs in Rosmalen, waar midden in het dorpscentrum boekhandel De Omslag gevestigd is.
Door Daan Boeren
Wat meteen opvalt als je boekhandel De Omslag binnenloopt, is het warme en rustige design dat door de hele winkel is doorgevoerd. Ronde houten plateaus waar de boeken op liggen uitgestald, een prachtige Zweedse kist waar spelletjes en kleine cadeaus in liggen en een mooi fotobehang van een bos op de muur. Eigenaar Margot Osse omschrijft het als een Scandinavisch ontwerp. Wat haar winkel verder anders maakt dan andere boekenhandels? ‘Wij zijn een fijne winkel met veel ruimte, dat is nu extra handig (in verband met de anderhalvemeter-regel). We hebben een gevarieerd en ruim aanbod, inclusief spelletjes. Op zaterdagen proberen we ook muziek te organiseren (ze knikt naar de piano die in de winkel staat) en we zijn erg laagdrempelig, kinderen kunnen bijvoorbeeld gewoon op hun step binnen komen rijden.’
Die laagdrempeligheid is ook te zien in de kleine dingen. Op verschillende boeken die door de hele winkel liggen, zijn kaartjes te zien waarop een indruk van of een ervaring met het boek staat geschreven. ‘Mensen kiezen een boek toch eerder als er al een ervaring op staat van iemand anders,’ aldus Osse, die de kaartjes zelf schrijft.
Ook aan kinderen wordt aandacht besteed. Achter in de winkel staat een mooi houten huisje waarin de kinderen zich kunnen vermaken. Ze kunnen zich er natuurlijk ook met hun nieuwe boek in verschuilen, want in de winkel is er genoeg keuze uit het ruime aanbod van jeugd- en kinderboeken.
Helaas zijn er dit jaar echter geen plannen gemaakt voor de Kinderboekenweek. ‘Normaal geven we een boekenmarkt op scholen en ’s avonds lezingen, maar nu heb ik niks georganiseerd. Als kinderen met hun ouders komen, is de winkel zo weer over de bezoekerslimiet heen.’ Ondanks dit kun je er nog steeds gewoon terecht voor boeken in alle soorten en maten. Dit maakt boekhandel De Omslag zeker een bezoekje waard.
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2020