Interview Tom Fletcher: ‘Ik hoop dat lezers deel willen uitmaken van deze stoere bende’

Naast zijn muziekcarrière timmert de Britse Tom Fletcher ook flink aan de weg als kinderboekenschrijver. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek De Braniebende, dat in Engeland meteen binnenkwam op nummer 1 in de Children’s Literature Charts. Tijd om weer eens bij hem aan te kloppen.

Hoe is de lockdown geweest voor zowel jou als jouw gezin?
‘Tijdens de lockdown hebben we als familie veel geweldige momenten beleefd die we nog nooit eerder hadden meegemaakt, maar het was ook ongelooflijk uitdagend. Waarschijnlijk is dit de meest uitdagende tijd die ik tot nu toe als vader heb meegemaakt. De balans tussen werk en gezin was altijd al een uitdaging, en de lockdown maakte dat jongleren vrijwel onmogelijk. Werk schoot er vaak bij in, dus ik heb veel in te halen!’

Dit is alweer jouw vierde boek voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Hoe is jouw manier van schrijven en het schrijfproces veranderd ten opzichte van je eerste boek, De Kertsmisaurus?
‘Je leert eigenlijk continu en past je constant aan. Elk boek leert je iets waarvan je zou willen dat je het ontdekt had bij de vorige boeken en vaak zou je ze willen kunnen herschrijven! Mijn schrijfproces is overzichtelijker geworden en ik plan meer. Eigenlijk heb ik altijd behoorlijk veel gepland, maar nu is mijn planning meer gestructureerd. Dat gezegd hebbende heb ik nog steeds het gevoel dat ik geen idee heb wat ik aan het doen ben en zit ik altijd vol twijfels en onzekerheden, maar dat hebben andere schrijvers ongetwijfeld ook!’

Heeft jouw eigen jeugd het thema vriendschap beïnvloed in De Braniebende?
‘Ja, ik had zeker een eigen Braniebende toen ik klein was. We klauterden altijd in bomen. Ons favoriete spel was om te proberen elkaar eruit te slaan door met onze schoenen naar elkaar te gooien.’

Wat denk jij dat er gedaan moet worden om ontlezing tegen te gaan, met name onder jongens?
‘Nou, ik weet niet zeker of ik ook maar enigszins bevoegd ben om die vraag te beantwoorden, maar met drie jongens thuis is het duidelijk iets waar ik me bewust van ben en waar ik me zorgen over maak. Als vader is het altijd zo veel makkelijker om ze met lezen bezig te houden als het gericht is op iets waar ze al geïnteresseerd in zijn of iets waar ze al bekend mee zijn. Mijn oudste is een geweldige lezer en leest thuis boeken boven zijn normale leesleeftijd met veel complexere verhaallijnen en personages dan de boeken die hij op school leest. Die boeken lijken meer gericht te zijn op het aanleren van specifieke grammatica in plaats van dat ze tot de verbeelding van een kind spreken.’

Hoe maak je tijd om boeken te schrijven, in een band te spelen en ‘gewoon pap’ te zijn?
‘Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is stressvol en chaotisch, maar uiteindelijk vooral hartstikke leuk en ik denk dat ik daar op de een of andere manier van moet gedijen. Al kost dit me waarschijnlijk wel jaren van mijn leven!’

Waarom zouden kinderen De Braniebende moeten lezen dit najaar?
‘Nou, ik houd van lezen als een manier om deze chaotische wereld in te ruilen voor een wereld vol plezier en avontuur, en ik hoop dat De Braniebende precies dát voor kinderen zal zijn. Ik hoop dat kinderen die het lezen deel willen uitmaken van deze stoere bende.’

Is er iets wat je over jezelf geleerd hebt (of over het leven in het algemeen) tijdens de lockdown?
‘Als schrijver was ik al tevreden met lange periodes van isolatie en ben ik nooit erg sociaal geweest, dus in veel opzichten was ik daar redelijk goed op voorbereid. Maar wat ik wel mis, zijn familiebijeenkomsten en het rondhangen met mijn band. Het heeft me als vader echter een flinke dosis geduld bijgebracht en ik ben me des te meer bewust van de snelheid waarmee je kinderen opgroeien wanneer je eventjes met je ogen knippert.’

Boekgegevens

Tom Fletcher, De Braniebende, illustraties: Shane Devries, vertaling: Lidwien Biekmann, Uitgeverij BILLY BONES, 392 pagina’s (€ 17,99)

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven