Vergeten door het vaderland

Ouderen die moerderziel alleen op straat lopen zonder cent op zak of in een tehuis worden opgevangen; zonder stichtingen als Halin en Help de Indischen in Indonesia zouden ze verloren zijn. Wilma van der Maten beschrijft hun levensverhaal in Vergeten door het Vaderland.

PROMOTIE – Na het einde van de Japanse bezetting in 1945 besloten duizenden Nederlanders Indonesië te verlaten. Verscheidene Hollandse kinderen met hun Indische moeder konden niet weg. De Nederlandse overheid weigerde de gezinnen op te nemen, omdat ze niet meer over identiteitspapieren beschikten. Door de oorlog waren ze die kwijtgeraakt. Gedwongen namen de achterblijvers het Indonesische staatsburgerschap aan of ze bleven stateloos.

Zeventig jaar na de dekolonisatie van Nederlands-Indië leven duizenden Nederlandse hoogbejaarden in bittere armoede in Indonesië. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. Ze voelen zich vergeten door het vaderland. Misschien zou Nederland de verantwoordelijkheid van een fatsoenlijke oude dag voor deze medelanders moeten dragen.

Vergeten door het vaderland

Boekgegevens

Wilma van der Maten, Vergeten door het Vaderland, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 384 2 (€ 17,99)

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven