Zaterdag 5 juli is de uit tien boeken bestaande longlist van de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt in de Volkskrant. De tien genomineerden zijn gekozen uit een lijst van meer dan 300 boeken.
Welke van de genomineerde boeken ook op de shortlist terecht zullen komen, zal duidelijk worden op 13 september. De winnaar, die op 26 oktober bekend zal worden gemaakt door juryvoorzitter Heleen Dupuis in het radioprogramma OVT, krijgt een bedrag van 20.000 euro.
De Libris Geschiedenis Prijs is in 2007 in het leven geroepen en beloont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Voorwaarde voor een nominatie is dan ook dat de boeken prettig leesbaar zijn. Ze moeten echter ook gebaseerd zijn op betrouwbaar onderzoek en een oorspronkelijk onderwerp hebben. Martin Bossenbroek won de prijs in 2013 met het boek De Boerenoorlog.
De onderwerpen die aan bod komen in de genomineerde boeken zijn divers. Zo gaat De woordenaar van Sandra Langereis over Christoffel Plantijn. Hij leefde halverwege de zestiende eeuw, was uitgever van het eerste Nederlandse woordenboek en wordt door het boek beschreven als ‘‘s werelds grootste drukker en uitgever’. Het boek Ons stipje op de waereldkaart van Piet de Rooy beschrijft de, niet zo vreedzame, totstandkoming van Nederland, terwijl Grensland van Marc Jansen juist de geschiedenis van Oekraïne beschrijft. Marita Mathijsens Historiezucht neemt de democratisering van geschiedenis als uitgangspunt.
Klik hier om de volledige lijst te zien.
Bronnen: maandvandegeschiedenis.nl/ libris.nl/ literatuurplein.nl
Foto: maandvandegeschiedenis.nl