Kookboeken in de prijzen

Onder belangstelling van culinaire schrijvers, uitgevers en lekkerbekken werd op donderdag 13 november in Restaurant Hotel de Goudfazant de award voor het beste kookboek van 2014 uitgedeeld: de Gouden Garde.
Maar liefst 91 titels werden dit jaar door culinaire uitgeverijen ingezonden voor de verkiezing van kookboek van het jaar.

Uit de inzendingen nomineerde een deskundige vakjury zes titels voor de Gouden Garde. Voordat tv-kok Robert Kranenborg namens de jury bekendmaakte welke titel favoriet was, werden eerst nog een aantal andere prijzen uitgedeeld in categorieën die over meer gaan dan koken.

27 cover Street FoodZo ging de prijs voor het beste goede doelenkookboek, ooit in het leven geroepen door Pierre Wind, dit jaar naar Street food Kosovo van Mirjam Letsch. In haar boek heeft Letsch authentiek Kosovaarse gerechten opgetekend, die zij via de ‘gewone mensen’ en enkele kleine traditionele restaurants verzamelde. een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar kinderen in Kosovo die urgent een behandeling tegen kanker nodig hebben.

27 cover Nieuwe kliekjesboekDe Youth Food Movement loofde de award uit voor het groenste kookboek. Deze prijs werd gewonnen door Het nieuwe kliekjesboek, waarin culinair journalist Puck Kerkhoven handige budgettips en ideeën prijsgeeft om ingrediënten langer te bewaren. Kerkhovens boek past daarmee perfect bij de strijd tegen de verspilling van voedsel.

27 cover over rookFotograaf Maarten Brunsveld, styliste Judith Baehner en vormgever Tijs Koelemeijer werden bekroond met de ELLE Eten award voor hun creatieve bijdrage aan Over Rook, geschreven door meneer Wateetons. In dit handboek voor warm en koud koken kom je alles te weten over het roken van vlees, vis en groenten.

27 Cover-Melk-&-DadelsNa de uitreiking van bovenstaande prijzen was het tijd om de winnaar van de Gouden Garde bekend te maken. De felbegeerde titel werd in feite gewonnen door twee kookboeken: niet alleen de jury, maar ook het publiek kreeg de gelegenheid om een winnaar uit te kiezen. Er bleek massaal gestemd te zijn via het internet, en het boek dat de meeste stemmen kreeg was Melk & dadels van Nadia Zerouali – een heerlijk boek met de lievelingsrecepten van twintig Marokkaanse moeders, over tradities en cultureel erfgoed en het doorgeven daarvan aan volgende generaties.

Koken tussen vulkanenTraditie en cultureel erfgoed zijn ook onderdeel in het boek dat volgens de vakjury het beste kookboek van 2014 is: Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers. De schrijver doet verslag van zijn kookavonturen op het Zuid-Italiaanse eiland Lipari. Het boek toont de culinaire (en politieke) geschiedenis, de herkomst van ingrediënten en hun merkwaardigheden. Volgens de jury is Koken tussen vulkanen ‘wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Zo zien de foto’s eruit alsof ze al kokende met een smartphone zijn geschoten, recht van boven de pan in. Niet altijd even smakelijk, maar het illustreert wel de werkwijze van Ko Sliggers, die zowel kok, ontwerper, onderzoeker, fotograaf als schrijver is.’ Verder prees de jury de recepturen die uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven zijn. De ‘jonge’ uitgeverij Loopvis kreeg van de jury een compliment omdat zij het had aangedurfd dit in alle opzichten onconventionele boek uit te geven.
Daarna was het tijd om elkaars boeken te bewonderen en te genieten van de voortreffelijke hapjes naar receptuur uit diverse boeken. En daar waren veel fijnproevers toch ook voor gekomen.

15601044097_0480001e8d_z

Boekgegevens

Puck Kerkhoven, Het nieuwe kliekjesboek, Xander uitgevers, ISBN 978 94 016 0146 7 (€ 15,00)
Nadia Zerouali, Melk & dadels, Van Lindonk & de Bres Special Projects, ISBN 978 90 796 7925 6 (€ 24,95)
Mirjam Letsch, Street Food Kosovo, Letsch & de Clercq Visuals, ISBN 978 90 819 6293 3 (€ 19,95)
Meneer Wateetons, Over Rook, uitgeverij Good Cook,  ISBN 978 94 614 3097 7 (€ 24,95)
Ko Sliggers, Koken tussen vulkanen, uitgeverij Loopvis, ISBN 978 90 817 6482 7 (€ 24,95)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven