Kinderboekenbal zonder kinderen

Gisteren, op 1 oktober 2019, werd het Kinderboekenbal voor het eerst gehouden zonder kinderen. Het was een interessante avond vol indrukwekkende en betekenisvolle speeches en acts. Natuurlijk kon een borreltje na de feestelijke opening niet ontbreken!

Door Jeroen van Wijk

Geen kinderen?
Het Kinderboekenbal van 2019 vond gisterenavond plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Als pers van de Boekenkrant werden Mirjam en ik toegelaten tot het pand en kregen wij onze speciale perskaartjes. Hoewel de naam anders suggereert, was er vrijwel geen enkel kind te bekennen in het Muziekgebouw. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, toch zat er een goede reden achter. Het bal zou te veel een kinderfeest zijn geworden, waarbij de schrijvers op de achtergrond waren komen te staan, legde de directeur Eveline Aendekerk van de CPNB tijdens haar openingsspeech uit. Daarnaast konden niet alle auteurs en aanwezigen het voorheen waarderen dat ze minder goed konden netwerken en borrelen, omdat zij continu boeken moesten signeren of op hun eigen grut moesten passen. Hoewel enkele kinderen van de aanwezigen het ‘stom’ vonden dat ze er niet bij mochten zijn, hoeven ze niet te treuren. De Kinderboekenweek staat nog steeds in het teken van kinderen en er worden genoeg evenementen georganiseerd waar ze wél bij mogen zijn.
Kijk voor meer informatie op:  https://www.kinderboekenweek.nl/activiteiten-overzicht/.

Tijgerprintjes
De dresscode voor het bal dit jaar was overeenkomend met het thema ‘Reis mee!’: black tie met een reislustige twist. Niet alleen wij hadden daarvoor onze mooiste kleding uit de kast getrokken, vrijwel iedereen had zich uitgedost in pak en de tijgersprints bleken favoriet. Om iets over acht begon het zaalprogramma. Het podium hing vol met posters van gelauwerde kinderboeken en was fraai versierd met (bak)fietsen en de bekende wit-rode raket uit Kuifje. De boeken die met het Zilveren Penseel bekroond waren, werden uitvoerig behandeld. Erg interessant was dat daarbij de stijl van enkele titels, zoals Vosje geïllustreerd door Marije Tolman, werd vergeleken met een klassiek kunstwerk, in dit geval het schilderij Judith slaying Holofernes van Artemesia Gentileschi.
Tussen de prijsuitreikingen en bekroningen door waren er ook een aantal optredens en speeches. In het muzikale intermezzo bezong het cabaretduo Yentl en de Boer de magie van het lezen van kinderboeken en hoe wij als volwassenen deze magie nog steeds met ons meenemen. In een tafelgesprek werd onder andere het boek Slaaf kindje slaaf van Dolf Verroen besproken, dat het gevoelige onderwerp slavernij op bedachtzame wijze aan de kaak stelt. 

En de winnaar is…
Natuurlijk is een Kinderboekenbal pas echt een geslaagd feest wanneer de grootste literaire kinderboekenprijzen zijn uitgereikt. Zeb. viel dit jaar maar liefst twee keer in de prijzen! Zo ontving schrijver Gideon Samson hiervoor de Gouden Griffel en ging illustrator Joran Joshua er met een Zilveren Penseel vandoor. De Gouden Penseel ging naar het boek Mijn wonderlijke oom, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg. Extra bijzonder was dat dit keer voor het eerst sinds zeven jaar ‘De Boekensleutel’ werd uitgereikt, die per hoge uitzondering wordt toegekend aan een vernieuwend kinderboek. Aan Ted van Lieshout viel de eer te beurt deze in ontvangt te nemen voor zijn unieke poëziebundel Ze gaan er met je neus vandoor. Nadat de foto’s van de winnaars waren gemaakt werd er afgeteld om de Kinderboekenweek met een knal openen. Onze glazen werden rijkelijk met champagne en sinaasappelsap gevuld.

Al met al was het een spectaculaire avond vol met terechte winnaars. De Kinderboekenweek is vanochtend officieel geopend op de Spaarndammerhoutschool in Amsterdam. Meerdere schrijvers waren hierbij aanwezig, waaronder Anna Woltz, schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk Haaientanden.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven