Space road trip met een kip, worstje en een klein meisje

Ruimtekruimels is een meeslepende en fantasierijke graphic novel voor jong en oud. Dit knotsgekke sciencefiction-avontuur heeft een hoop te bieden: avontuur, humor, vriendschap, geweld en een moraal.

Maar Ruimtekruimels heeft nog veel meer te bieden. Om het lijstje helemaal af te maken: dierenleed, verdriet, enorme afvalbergen, kapitalisme, discriminatie en andere rompslomp die bij het mens-zijn hoort. Stripmaker Craig Thompson laat ons kennismaken met thema’s als ecologie en de verschillen tussen arm en rijk. Want het hoofdpersonage, Violet Marlocke, is niet rijk, maar wel heel gelukkig: ze heeft ouders die haar ontzettend graag zien. Haar vader, Gar, is verzamelaar van walvissenuitwerpselen in de ruimte, ook wel houthakker genoemd. Haar moeder, Cera, werkt als modeontwerpster.

Als Cera wordt gepromoveerd, mag ze gaan werken op Oezz-Turr, het ruimtestation voor de rijken. Wanneer Violets school wordt opgegeten door de ruimtewalvissen moet ze wel mee met haar moeder. Op Oezz-Turr ontmoet Violet Elliot, de zoon van een gemuteerde haan. Elliot heeft kleurrijke visioenen over de toekomst en is, in het begin, alles behalve een echte held. Ondertussen voert Gar een geheime opdracht uit voor de ruimtezagerij. Als hij op onverklaarbare wijze verdwijnt, gaat Violet op zoek naar haar vader. Daar krijgt zij hulp bij van Elliot en van Zacchaeus, de op één na laatste Frankfurter die op het ruimtestort woont. Wat volgt is een road trip door het heelal, terwijl de ruimtewalvissen alles opeten en onder kakken. De grootste ramp in de geschiedenis van de mensheid is trouwens de ruimtewalvissendiarree die hele planeten onbewoonbaar maakt.

De ruimtetuigen waarmee er in Ruimtekruimels gevlogen wordt zijn leuke verzinsels en de bewoners van het heelal zijn een bonte verzameling van verschillende soorten, de ene al wat gekker dan de andere. Aan fantasie ontbreekt het in dit verhaal dus niet.

De tekenstijl van het boek is tevens erg goed. We zijn het gewoon om van stripmaker Craig Thompson zwart-wit verhalen te lezen in een ruwere stijl dan we nu onder ogen krijgen. Ruimtekruimels blijft in de onmisbare Thompson-stijl, maar is toch anders dan zijn strips Good-bye Chunky Rice, Blankets en Habibi. Thompson bewijst weer dat hij het striptekenen duidelijk onder de knie heeft. Zijn pagina’s zijn een plezier om naar de kijken en de compositie en paneelranden maken deel uit van het verhaal. De doorsnedes van de ruimtetuigen geven interessante beelden. Voor de inkleuring nam Thompson Dave Stewart onder de arm. Voor zijn werk is Stewart al negen keer bekroond met een Eisner Award.

Door de fantasievolle tekeningen, de compositie en de rijke inkleuring is Ruimtekruimels een prachtig visueel schouwspel. Het verhaal is amusant met een sociale en ecologische boodschap voor kinderen en volwassenen. Thompson bewijst nog eens dat hij niet in de vergetelheid zal terechtkomen, want hij heeft mee de koers uitgezet voor de hedendaagse strip.

 Ruimtekruimels

Boekgegevens

Craig Thompson, Ruimtekruimels, Uitgeverij Casterman, 320 pagina’s, ISBN 978 90 303 7156 4 (€ 19,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven