Interview Tica Morgan: ‘Ik vind de spanning die onderwater aanwezig is op zo’n eiland heel interessant’

Mooie Moorden is de nieuwe zesdelige thriller-serie van Tica Morgan. De reeks kwam eerst alleen als e-book uit, en werd tienduizenden keren gedownload. Sinds juni dit jaar verschijnt er elke maand een deel op papier. De eerste drie delen liggen al in de winkel. Wat maakt deze serie zo aantrekkelijk?  
Door Inge Kommeren 

De serie Mooie Moorden gaat over Zoë Janssen, single moeder en rechercheur op Goeree-Overflakkee, een Zuid-Hollands eiland. Niet alleen moet ze bizarre moorden oplossen, ze wordt ook achtervolgd door Sven van der Linde, een seriemoordenaar die ze een paar jaar geleden heeft opgepakt. Maar haar gewone leven gaat natuurlijk ook gewoon door. Morgan brengt bewust die twee lijnen, van het alledaagse en het levensgevaarlijke, bij elkaar. ‘Ik vind het heel fijn om te schrijven over dingen die mensen kunnen herkennen,’ vertelt de auteur. ‘Ik hou daar zelf ook van. Natuurlijk is het fictie, maar ik vind het fijn dat mensen denken: “O ja, dit zou zomaar kunnen.” Ik wilde geen ideaalplaatje van Zoë maken, maar iemand die twijfelt, die gewoon de was moet doen terwijl ze op de hielen wordt gezeten door een moordenaar.’ 
Ook een relatief onbekend eiland als setting was een weloverwogen keuze, vertelt ze. ‘In een stad mag je als rechercheur maar een heel klein stukje van een onderzoek doen. Op zo’n eiland mag je veel meer doen; je lost op wat je tegenkomt. Dat is in een stad natuurlijk echt anders.’ 
Morgan is zelf op Goeree-Overflakkee opgegroeid. Het schrijven van deze serie was voor haar dan ook een terugkeer naar haar jeugd. ‘Ik ben teruggegaan naar waar ik ben opgegroeid. Ik heb het altijd een fascinerend eiland gevonden. Het oer-Hollandse, gelovige stuk, maar ook het er niet helemaal inpassen, maar wel overleven, heb ik zelf altijd interessant gevonden. Goeree-Overflakkee wordt het witte eiland genoemd omdat er zoveel drugs in het rioolwater zit. Ik vind de spanning die onderwater aanwezig is op zo’n eiland heel interessant. Als je daar komt is het een super nuchter volk, maar toch is er van alles aan de hand. Ik denk dat dat in een stad veel meer in your face is.’  

Ingewikkelde cultuur 
Naast een spannend verhaal over moord en misdaad geeft Mooie Moorden ook een kijkje achter de schermen bij de politie. Dat is geen toeval, want Morgan heeft zelf bij de politie gewerkt. ‘Ik heb er niet zo lang gezeten. Het is een hele gave baan, maar ik vond die cultuur ingewikkeld. Ik ben van mezelf redelijk creatief en innovatief, en dat past niet goed in een politiecultuur. Als ik met een vernieuwend idee kwam, zeiden ze vaak: “Je moet je aanpassen.” Maar, als ik me had aangepast, was ik mijn creativiteit kwijtgeraakt. Dus het paste mij niet zo heel erg om daar te blijven werken. Die fascinatie heb ik echter altijd gehouden. Ik heb vrienden die officier van justitie zijn, en de politie-denktank die mij helpt bestaat uit vriendinnen die teamchef zijn in Rotterdam en ook op het eiland wonen. Daardoor kan ik er nog makkelijk dingen van terug halen, met behulp van mensen die er nu zitten, maar ook uit mijn eigen tijd daar.’ 
Daarnaast heeft Morgan zelf studies gedaan die te maken hebben met de onderwerpen die haar fascineren tijdens het schrijven. ‘Ik heb bestuurskunde en een paar jaar psychologie gestudeerd, en vakken gevolgd als criminologie en criminalistiek, want ik vind het gedrag van criminelen heel interessant: wanneer schiet je ergens over het randje en word je crimineel? Wat doe je dan, als je niet moordt uit de “gewone” motieven, zoals wraak en dat soort dingen, maar als je het echt doet vanuit psychopathologie? Dan wil je misschien iets aan de wereld vertellen met die moorden. Je wilt niet verborgen blijven als je vindt, hoe ziek dat ook is, dat je iets moois hebt gedaan. Dat vind ik echt interessant.’ 

Puzzels en codes 
Zoë Janssen krijgt puzzels en codes voor haar kiezen in de serie, want Sven van der Linde stuurt haar regelmatig cryptische Whatsapp-berichten en lijkt daarin geobsedeerd door het getal drie. Morgan houdt zelf veel van puzzels, en verwerkt ze graag in haar verhalen. ‘Ik weet nooit helemaal van tevoren hoe het verhaal gaat lopen, ik heb vooral de grote lijn in mijn hoofd. Zo’n jacht tussen twee mensen vind ik interessant, dat maakt het als het goed geschreven is spannend, maar dan moet er natuurlijk wel iets gebeuren waardoor ze een lijntje met elkaar houden. Dan kom je al snel uit bij codes. In deze wereld moet je opletten dat je niet te snel ontdekt wordt. Dus het moest een ingenieuze manier zijn waarop Sven dat elke keer overbrengt. Ik vind getallensymboliek altijd intrigerend, dus ik wilde graag iets doen met drie, bijvoorbeeld met driehoeken. Toen ik daar eenmaal voor had gekozen, kon ik er heel veel kanten mee op.’ 

Tica Morgan, Mooie Moorden 1. Volgerland, Gloude Publishing, 192 pagina’s (introductieprijs € 7,99 t/m augustus) 

Fotografie: Duco de Vries

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2021.   
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven