Mysterieuze partydrug leidt tot plotselinge dood van twaalf jongeren

Verdieping X is létterlijk een bloederige thriller. Kim Moelands begeeft zich op origineel gebied, maar vliegt door een ingewikkelde plot wel een beetje uit de bocht.
Door Jolijn Klein Kranenbarg.
Opmaak 1Het is een interessant gegeven: een thriller waarin bloed op allerlei verschillende manieren een hoofdrol speelt. Personages zijn werkzaam als hematologen en paramedische medewerkers, waardoor een groot gedeelte van Verdieping X speelt zich afspeelt op de werkvloer van een donorcentrum en het ziekenhuis. Dat is niet alles, want een mysterieuze partydrug blijkt – deels – gemaakt van illegaal verworven bloed. Waanzinnig bedacht, waarvoor hulde, maar Kim Moelands snijdt zichzelf in de vingers door de plot van haar boek in een raamvertelling te gieten.

Normaal gesproken is dat geen probleem, maar in het geval van Verdieping X zorgt de constante verwisseling van het perspectief dat het verhaal ingewikkelder overkomt dan nodig is. Hoewel het verfrissend kan zijn om meerdere kanten van een verhaal te laten zien, ging die vlieger hier niet helemaal op. Aanvankelijk leek het erop dat de hematoloog Floor centraal zou staan, omdat zij als dragende factor in het verhaal functioneert. Moelands voert vervolgens een ander personage op, de paramedische
medewerker Linda. Zij lijkt mij teveel op Floor en dat zorgt voor verwarring. Zo heb ik enkele malen terug moeten bladeren om na te kijken welk personages er eigenlijk aan het woord was, en dat is zonde. Misschien behoudt Moelands juist oor de vele verhaallijnen in Verdieping X spanning, maar toch denk ik dat deze thriller me met een andere structuur nog meer had kunnen boeien.

De meerdere lagen van Verdieping X zijn desalniettemin goed uitgewerkt. Ik vond het een goede vondst dat de passage van het begin van het boek uiteindelijk bij één van de verhaallijnen bleek te horen. Die passage bouwde een spanning op die Moelands tot het einde vast weet te
houden.

Wat de oorzaak achter het drugsdebacle in een Utrechtse discotheek is? Dat blijft onduidelijk tot het moment waarop
Moelands eindelijk alle eindjes bij elkaar knoopt.

Kim Moelands, Verdieping X, A.W. Bruna uitgevers, ISBN 978 94 005 0224 6 (€ 19,95)

Dit artikel is eerder verschenen in de Boekenkrant editie van december 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven