Interview Sjoerd Kuyper (met prijsvraag)

Nacht in het Kinderboekenmuseum 

Ben jij ook benieuwd wat er ’s nachts in een museum gebeurt? Als Tiuri negen jaar wordt, komt zijn wens uit: met zijn opa overnachten in het Kinderboekenmuseum. Hij is daar nachtwaker en kent veel verhalen. Kijk onderaan de pagina voor een prijsvraag!

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum is het nieuwste boek van Sjoerd Kuyper. Hij schreef het speciaal voor het Kinderboekenmuseum in Den Haag, omdat het 25 jaar bestaat. Daarom vind je een prijsvraag in het boek die je met de klas kunt insturen. De prijs is een bezoek aan het museum met de schrijver zelf! 

Hoi Sjoerd! Heb je zelf ook ’s nachts in het museum geslapen? 
‘Nee, dat lijkt me heel eng. Met mijn opa zou ik het wel durven, maar die is al een poosje dood. Ik ben weleens door een piepklein deurtje de Hermitage in St. Petersburg binnengeloodst, door mijn Russische vertaalster. Dat was een vergelijkbaar avontuur, we liepen door gangen en door ateliers waar een mens normaal gesproken niet mag komen. Dus ik weet wel hoe het voelt, een beetje stiekem in een museum zijn.’ 

Is de naam Tiuri een verwijzing naar de held in De brief voor de koning van Tonke Dragt? 
‘Ja natuurlijk! En de moeder van Tiuri heet Ronja, ook een zeer bekende naam uit een boek, en de oma van Tiuri heet Eline, ook een bekende heldin. Zeker in Den Haag, waar mijn boek zich afspeelt en waar het Kinderboekenmuseum staat. Maar ik zeg niet uit welk boek ze komen en wie de schrijver is, want daar mag de lezer zelf achter komen. Je moet denk ik wel een stuk of veertig schrijversnamen zoeken.’ 

Meneer Droste vindt dat zijn verhaal voor een kinderboek niet goed lukt. Hoe ben je zelf schrijver geworden? 
‘Ik begon op de basisschool met verhalen, ik was een jaar of elf en we moesten opstellen schrijven. Fantastisch vond ik dat. Ik ontdekte dat ik in mijn hoofd –en dus ook op papier! – veel spannender avonturen kon beleven dan met de poppetjes waar ik altijd mee speelde. Met die poppetjes kon ik veel, maar in mijn hoofd kon ik alles. Echt alles! Mijn eerste opstellen waren spannende verhalen over verre reizen. En ik was zelf de held. Ik las toen graag de boeken van Jules Verne, dat kun je zien. Ik heb ze nog, die eerste opstellen. En toen ik een jaar of dertien was, begon ik gedichten te schrijven. Want ik was verliefd.’  

Wat is het mooiste dat je in het Kinderboekenmuseum gezien hebt? 
‘Ik heb de gouden eeuw van het kinderboek meegemaakt. Die duurde helaas maar een kwart eeuw, zo tussen 1975 en 2000. In die tijd kon je als schrijver leven van de verkoop van je boeken en je lezingen. Sindsdien heeft de maatschappij de kinderen de rug toegekeerd, ze kregen een iPhone in hun handen gedrukt en moesten het verder zelf maar uitzoeken. Maar als ik door het Kinderboekenmuseum slenter en daar kinderen zie die enthousiast van de ene plek naar de andere rennen en alles willen bekijken en lezen, denk ik: ze zijn er nog, de lezers voor wie je het uiteindelijk allemaal doet. Het zijn er misschien minder maar ze zijn er nog! En dan kan ik er weer even tegen. Die kinderen vind ik het mooiste in het museum.’ 

Is er al iets van jezelf in het Kinderboekenmuseum te zien? 
‘Alles wat ik ooit geschreven heb, staat in het museum. Ordners en ordners vol. Alle eerste ideetjes, eerste versies, tweede versies et cetera van mijn kinderboeken, poëzie, theaterstukken, liedteksten en filmscenario’s. Alleen de honderden brieven die ik schreef hebben ze nog niet, maar dat komt nog. En er staat ook een gipsen kop van mij. Volgens mij moeten ze een pet laten maken, met daarop KBM geborduurd, net zoals de pet van meneer Droste in het boek, en die voor altijd op die kop zetten. Dan is het droste-effect volmaakt.’ 

Boekgegevens

Sjoerd Kuyper, Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum, illustraties: Sylvia Weve, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 104 pagina’s (€ 19,90)


Prijsvraag i.s.m. het Kinderboekenmuseum!
Zie je hieronder ook de mooie afbeelding uit het boek? Het stelt Tiuri in het Kinderboekenmuseum/Literatuurmuseum voor. En jij kunt daar in de toekomst ook heen!
Wij mogen een prijzenpakket met één exemplaar van dit boek en vier tickets voor het Kinderboekenmuseum verloten! Wil jij hierop kans maken? Beantwoord dan deze vraag: Hoeveel bekende boekenhelden noemt Sjoerd in het interview?  

Meedoen? 
Stuur je antwoord vóór 15 maart op naar redactie@boekenkrant.com. Vergeet niet je naam, leeftijd en adres erbij te zetten! Weet jij al wie je mee wilt nemen naar het museum? 

Je kunt het boek natuurlijk ook kopen! Kijk hier voor een overzicht.
Dit interview verscheen eerder in de BKJunior, editie februari 2021.   

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven