Interview Kelly van Kempen: Het onverklaarbare combineren met een detective

Om de Maand van de Spiritualiteit goed af te sluiten spreken we kinderboekenschrijver Kelly van Kempen. Zij debuteerde vorige zomer met haar succesvolle kinderboek Het boek der Veranderingen en komt later deze maand met een vervolg. 

Door Iza de Bruin

Waar het eerste deel van de serie De Sterrensteen zich focuste op het introduceren van de personages (De nuchtere Elfie, haar zweverige ouders die de praktijk de Sterrensteen runnen en haar nieuwe, heel erg nieuwsgierige buurjongen) die een mysterie oplossen rondom een geheimzinnig boek, gaat het tweede deel Het feest van de wolfmaan over een inbraak in het dorp, en de verdachte personen op haar moeder’s feest. 

‘Het voelt wel anders,’ begint Kelly, ‘om een vervolg uit te brengen. We hebben veel leuke reacties gehad op deel een, en dan spoken gedachtes als “Is het nu wel even grappig en spannend?” door mijn hoofd. Ik vond het wel het makkelijker om te schrijven. Ik ken de personages immers al, en weet beter hoe ze reageren. De hele setting was er natuurlijk ook al, dus er was veel meer focus op het verhaal en de ontwikkeling van de personages.’ 

Voordat de auteur begon met het schrijven van De Sterrensteen, was ze eigenlijk niet zo bezig met spiritualiteit. ‘De interesse is er wel altijd een beetje geweest. Als kind las ik in de Tina als eerste altijd de horoscopenMijn ouders zijn in tegenstelling tot die van Elfie daar helemaal niet daarmee bezig. Pas op latere leeftijd, toen ik begon met het schrijven van dit boek, ben ik me in spiritualiteit gaan verdiepen. Ik wilde namelijk een detective schrijven, compleet met mysterie opzoeken en geheimen ontrafelen. Dat is echt mijn favoriete genre. Maar ik wilde het dus wel combineren met iets van magie, en dat kwam goed uit, want ik zie spiritualiteit ook als een vorm van magie.’ 

Van Kempen wil mensen natuurlijk niet belachelijk maken. Daarom is ze onderzoek gaan doen: ‘Ik ben bijvoorbeeld naar een paranormale beurs geweest, maar ook naar een auralezeres en een handlezeres. Daar wist ik helemaal niets van af. De handlezeres vertelde dat ze begonnen is met haar beroep omdat ze geïnteresseerd was in wiskunde. Want als je vroeger bij de school van Pythagoras les wilde hebben, gingen ze eerst je hand lezen om te kijken of jij wel geschikt was. Heel bijzonder. Daarna ben ik overigens ook naar een tarotlezeres geweest. Mijn fascinatie werd alleen maar groter en groter.’ 

‘Dit is een fantasierijk boek met avontuur en mysterie, maar ik denk ook dat het je ogen opent voor dit soort spirituele onderwerpen.’ In het nieuwe boek gaat het bijvoorbeeld over edelstenen en over hoe die een ondersteunende werking hebben. Twee jaar geleden had Van Kempen hier nog nooit over gehoord. Daarom staat er achter in het tweede boek een hele legenda over welke steen voor werking heeft. ‘Superleuk voor kids van negen, tien jaar die willen weten welke edelsteen ze naast hun bed kunnen leggen. Of ze er wat mee willen doen is natuurlijk geheel hun eigen keuze. Maar nu weten de jonge lezers in ieder geval dat dit bestaat.’ 

‘Zelf heb ik een tijdje tarot gedaan, edelstenen heb ik ook, maar wat mij het meeste trekt is alles rondom de maan. Het geeft een bepaalde structuur. Ik heb een soort maanagenda. Ik zet bij een nieuwe maan mijn intenties: wat wil ik bereiken, wat vind ik belangrijk… En bij een volle maan ga je terugkijken: wat is er gebeurd, wat kan ik nog doen, wat kan ik vieren? Het is structuur aanbrengen, met een beetje magie. In het tweede boek staat bijvoorbeeld ook hoe je een maanritueel kunt doen met je vrienden. Als kind had ik dat zelf echt geweldig gevonden.’ 

Boekgegevens

Kelly van Kempen, De Sterrensteen: het feest van de wolfmaan, Uitgeverij Billy Bones, 256 pagina’s (€ 18,99)

Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven