Cirrus Flux

‘Cirrus Flux, de naam sloop als een geest naar me toe. De geest sprak tegen me: ‘I’m looking for a map to the land of the dead.’ Ik kende de naam, en ik kende de jongen. Ik wist precies hoe hij eruit zag, maar niet wat hij deed. Toen las ik over achttiende-eeuwse techniek. En toen wist ik het,’ vertelt Matthew Skelton.

Cirrus Flux is een meesterwerk in zijn genre: het spannende jeugdboek. Het verhaal? Weeskind Cirrus Flux wordt in de gaten gehouden door het meedogenloos Genootschap der Empirische Wetenschappen. Want hij is verbonden aan een kleine globe, die, zegt men, de Adem van God bevat. Cirrus onderneemt een reis door de smerigste achterbuurten van Londen, achtervolgd door machtige en excentrieke wetenschappers.

‘Ik ben al een leven lang verloren in mijn eigen fantasie. Ik leef zo in mijn hoofd, dat ik gevaar loop. In Oxford verdwaal ik in de donkere stegen van de tijd. Dan trekt mijn onzichtbare hond, mijn fantasie, mij mee. Alchemie, tijdreizen, levend begraven zijn, alles… Soms sta ik stil en ren ik weg, snel terug naar mijn kamer om mijn gedachten op te schrijven. Telkens als ik het op papier zet, lijkt de energie echter uit de opgeschreven woorden te verdwijnen. Daarom moet ik schrijven en herschrijven. Twee tot drie jaar deed ik zo over Cirrus Flux. Dat kwam met name door Madame Orrery. Ze nam het boek over, ik kon haar niet beheersen. Ze liep langs klokken die stopten met tikken. Ze paste gewoon niet in het verhaal. Pandora daarentegen dwong zichzelf in het verhaal. Ze verborg zich spontaan achter de gordijnen en kwam tevoorschijn. Toen, aan het einde van het tweede hoofdstuk wist ik: ze moet erin. Hoofdstuk zes was het moeilijkst. Het was te complex. Zes maanden duurde het voordat ik wist wat er moest gebeuren.’

Wat er moet gebeuren, ontdekt de lezer enkel door het omdraaien van de bladzijden van Cirrus Flux. Worstelen met complexiteit hoeft hij daarbij niet, enkel vechten tegen de drang te snel te gaan. Matthew Skelton heeft zijn ongebreidelde fantasie omgezet in een meeslepend verhaal, goed beteugeld door zijn schrijftalent.

Boekgegevens

Matthew Skelton, Cirrus Flux, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 616 9920 0 (€ 19,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven