Deze maand bespreken redacteur Jeugd Sanne Wolters en gastredacteur Meie Otten het fenomeen ‘young adult-boeken’.
Sanne: Spannende boeken voor young adults zijn razend populair. Kijk maar naar de serie De Hongerspelen van schrijfster Suzanne Collins. De boeken worden verslonden door jonge lezers en de eerste twee titels zijn zelfs al verfilmd. Maar het zijn niet alleen de adolescenten die verslingerd zijn geraakt aan De Hongerspelen, ook volwassenen tonen interesse in het verhaal en dan vooral in de films. Als een serie die eigenlijk geschreven is voor young adults ook populair is onder oudere jongeren en volwassenen, zijn de boeken dan wel zo geschikt voor jonge lezers? Een kind leest boeken uit de young adult-categorie vanaf ongeveer 12 jaar en komt dus net uit de wereld van echte kinderboeken.
Bovendien staan deze boeken bol van de spanning en vaak ook van lichamelijk geweld. Zo ook in de Chaos-trilogie van Patrick Ness. Ook ik vond de achtervolgingen in deze serie best spannend. En de boeken van Harlan Coben zijn ook niet geschikt voor watjes. Kortom: jong volwassenen houden van thrillers, maar is dat ooit anders geweest? Toen ik die leeftijd had las ik boeken uit de Kippenvel-serie. Deze boeken zaten ook vol nachtmerrie-materiaal. Het enige verschil is dat de spannende titels bedoeld voor young adults van nu ook gelezen worden door volwassenen. Waar ligt nu de grens? Wat laat je je tiener lezen en wat niet?
Meie: Young adult-boeken zijn er in verschillende soorten en maten: thrillers, chick flicks, historische verhalen en fantasy-boeken. Maar ook boeken voor volwassen bestaan voor een groot deel uit deze thema’s. Dat volwassenen young adult-boeken interessant vinden, is dus eigenlijk niet zo opmerkelijk. Bij zowel volwassenen als adolescenten is er een grote diversiteit qua interesses te zien. Sanne, jij hield erg van de echte thrillers, ik vond deze weer veel te eng. De historische verhalen van Simone van der Vlugt over slaven en heksenverbrandingen vond ik wel zeer interessant, terwijl deze ook vrij spannend zijn. Mijn zusje (14) houdt erg van echte thrillers. Ik verbaas me er soms over wat zij allemaal durft te kijken en te lezen! Toch houdt ze ook nog steeds van chick flicks. Deze vergelijking laat zien dat adolescenten elk hun eigen smaak ontwikkelen in de periode dat ze van kind naar volwassene veranderen. Adolescenten zijn op dat moment hun eigen ‘ik’ aan het ontdekken en ik zeg: laat ze. Daarom is het niet per se zo dat young adult-boeken niet geschikt zijn voor jonger publiek wanneer volwassenen deze ook lezen. Vaak kan het geen kwaad en adolescenten zijn bovendien veerkrachtiger dan wij denken. Als ik als klein meisje nooit dat ene enge Kippenvel-boek had opgepakt, had ik nu nog niet geweten dat ik niet van thrillers en horror houd!
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2014.