Hercule Poirot herleeft

Sophie Hannah, bestsellerauteur van onder andere Verborgen gebreken, kreeg de eer om de beroemde Hercule Poirot, het geesteskind van Agatha Christie, nieuw leven in te blazen.

Deze onovertroffen superspeurder heeft in De Monogram Moorden voor zijn rust zijn intrek genomen in een pension, vlakbij zijn Londense woning. Onder de bewoners bevindt zich Edward Catchpool van Scotland Yard, waar hij vriendschap mee sluit. Op een avond, als Poirot dineert in zijn favoriete koffiehuis, stormt een opgejaagde vrouw het etablissement binnen. De voelsprieten van Poirot staan meteen op scherp wanneer ze hem toevertrouwt dat ze binnenkort vermoord wordt. Voordat Poirot haar zijn hulp kan aanbieden, is ze de zaak uit gevlucht.

Terug in zijn pension verneemt hij van zijn vriend Edward Catchpool dat hij die avond geroepen was bij een drievoudige moord in het chique hotel Bloxham. Na het verslag van Edward over deze mysterieuze moorden oppert Poirot dat er een verband moet bestaan tussen de verdwenen vrouw uit het koffiehuis en deze moordzaak. Edward vindt dit te absurd voor woorden, maar na aandringen van Poirot besluit hij hem toch in het moordonderzoek te betrekken.

[quote]Op een avond, als Poirot dineert in zijn favoriete koffiehuis, stormt een opgejaagde vrouw het etablissement binnen.[/quote]

Dit is het begin van De Monogram Moorden, verteld door de ogen van Edward Catchpool. Het verhaal betreft een ingewikkelde moordzaak waarbij het onderzoek toch weer voert naar een klein dorpje op het Engelse platteland. Hoewel de moorden in Londen zijn gepleegd is Poirot ervan overtuigd dat de bron van dit kwaad schuilt in de dorpse haat en nijd. Wie niet onlangs iets van Christie heeft gelezen, moet even graven in zijn geheugen, maar na een aantal bladzijden komt de herinnering aan deze flamboyante Belg in alle hevigheid naar boven. Hoewel de hand van de onverslagen queen of crime strak wordt vastgehouden, blijft het gevoel latent aanwezig dat De Mo- nogram Moorden geen Christie is zoals we gewend zijn. En dat kan ook niet. Hannah heeft een dappere poging gedaan en is daar grotendeels in geslaagd. Het verhaal is af en toe te traag, de superioriteit van Poirot ligt er soms te dik bovenop en de ontknoping, geënsceneerd volgens de typische Poirotwijze, wordt veel te lang en breed uitgesponnen. Voor de liefhebbers van de whodunnit van weleer is De Monogram Moorden een must read, alleen al uit nostalgische overwegingen. Hannah weet de sfeer uit die periode goed te treffen en ondanks dat Poirot wat irritant kan overkomen, blijft hij, bijna een eeuw na zijn eerste verschijning, een van de meest markante speurneuzen ter wereld.

9789048822058-600-0

Boekgegevens

Sophie Hannah & Agatha Christie, De monogram moorden, vertaling: Anna Livestro, Uitgeverij Mistral, ISBN 978 90 488 2205 8 (€ 19,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven