Heb jij het al gemerzt?

Herr Merz is een biografie in stripvorm over de kunstenaar Kurt Schwitters, vader van een zeer kleine kunststroming genaamd Merz: een stroming die erg veel weg heeft van de Dada-beweging. Maar waar Dada anti-kunst maakte, was Schwitters juist bezig kunst te maken, ofwel anti-Dada.

merzDoordat Schwitters het enige lid was van de Merz-stroming laat Herr Merz een beeld zien van de onbegrepen kunstenaar die helemaal opgaat in zijn eigen werk. Opgesloten in zijn overtuigingen en gedreven door zijn creatiedrang gaat Schwitters te werk in Merz. Alles is Merz voor hem, als hij kunst maakt Merzt hij en op een gegeven moment noemt hij zichzelf Merz.

Het stripverhaal is gegoten in de Merz-stijl en bevat veel strakke lijnen, abstracte vormen en collage-achtige pagina’s. De leesrichting wijkt vaak af van het gebruikelijke en de nieuwe richting is soms wat lastig vinden. Hierdoor is het waarschijnlijk moeilijk leesvoer voor de beginnende striplezer, maar voor wie er wat langer naar kijkt, zal het duidelijker worden, net als bij Merz zelf.

Boekgegevens

Lars Fiske, Herr Merz, Uitgeverij Oog&Blik, ISBN 978 90 549 2383 1 (€ 29,90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven