Een ongewone road trip

Het Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst is een aangrijpend liefdesrelaas, gericht aan de dovemansoren van een gehandicapte jongen.

Verhulst voert het thema van de Boekenweek – de waanzin – op als onoverkomelijke barrière tussen twee reisgenoten. Het verhaal begint met een ongewone road trip: Pierre, een man van middelbare leeftijd, ontvoert de zwaar gehandicapte tiener Sonny en rijdt met hem naar Zuid-Frankrijk. Tijdens een luxe picknick op een berg doet Pierre de wervelende romance uit de doeken die hij met Sonny’s moeder deelde. De gedroomde relatie wordt abrupt beëindigd wanneer zij een wens heeft die Pierre onmogelijk kan inwilligen.

De zomer hou je ook niet tegen lees je niet voor het verrassende plot, maar voor de betoverende taal. In charmante, levendige zinnen schept Verhulst een pijnlijk heden waarin wordt teruggeblikt op een gouden verleden. Hoofdpersoon Pierre is een nuchtere vent die duidelijk op de hoogte is van zijn eigen tekortkomingen. Hij geeft toe altijd een slechte vader te zijn geweest voor zijn eigen dochter, en vertelt over de klungelige manier waarop hij zijn ex voor Sonny’s moeder verliet: ‘Ik kon voor mezelf ook een betere timing bedenken om op je moeder te botsen. Nu, krijg dat maar eens uitgelegd aan degene die je verkeerdelijk voor het leven hebt geboekt…’ Toch schuilt er in Pierre ook een romanticus.

Zo beschrijft hij op aandoenlijke wijze hoe, nadat hij en Sonny’s moeder gingen samenwonen, hun gedeelde ‘gelukkige boekenkast’ voor hem tot leven kwam: ‘Soms keek ik vanuit de zetel naar ons verenigd boekenrijk, en verzon ik hoe al die banden en romannen met elkaar keuvelden.’ Onder het vertellen giet Pierre wijnfles na wijnfles naar binnen, terwijl hij Sonny stelselmatig ‘Chopin’ blijft noemen. Zo probeert hij de afstand tussen zichzelf en de gehandicapte jongen te bewaren – al blijkt hij meer te geven om Sonny dan hij wil toegeven. De waanzin van Sonny blijft desondanks als een onverwoestbare muur tussen hen in staan: de jongen zal nooit in staat zijn om het vertelde verhaal en de band tussen hem en Pierre te begrijpen. Wat overblijft als de zon ondergaat, is een lege picknickmand en een verfomfaaide foto van de vrouw die de levens van Pierre en Sonny samenvlocht. Het is een passend einde voor dit kleine, rake verhaal over de leemte die de verloren liefde kan achterlaten.

De zomer hou je ook niet tegen

Boekgegevens

Dimitri Verhulst, De zomer hou je ook niet tegen, Uitgeverij Uitgave van het CPNB, ISBN 978 90 596 5274 3 (gratis bij besteding van € 12,50 tijdens de Boekenweek 2015)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven