Een literaire wereldreis

Of je deze zomer nu op vakantie gaat of niet, vanuit je luie stoel kun je over naar toe reizen. Redacteur Nina Visser ging op zoek naar boeken die zich afspelen in exotische buitenlanden en zocht de tien mooiste voor je uit.

JAMAICA
Marlon James – Een beknopte geschiedenis van zeven moorden

JamaicaDit is wat mij betreft een van de meest bijzondere boeken die dit jaar is verschenen. In lange, spokenword-achtige zinnen zet Marlon James het verhaal uiteen rondom de aanslag die in december 1976 in Jamaica werd gepleegd op Bob Marley, die in het boek de Zanger wordt genoemd. James introduceert een dozijn personages die zich allemaal op een bepaalde manier tot de Zanger verhouden, en gebruikt voor elk van hen een andere schrijfstijl. Toch verdwaal je als lezer geen moment in deze wirwar van stemmen. Het verhaal duurt maar liefst 624 pagina’s, maar verliest nooit zijn kwaliteit. Wat een geweldige prestatie.

ARGENTINIË
Arturo Pérez-Reverte – Schaduwtango

ArgentinieO, wat een ouderwets stijlvol en meeslepend verhaal is dit! Het speelt zich afwisselend af in de jarentwintig, dertig en zestig van de vorige eeuw. Hoofdpersoon is Max Costa, een verschrikkelijk knappe Argentijnse tangodanser die zijn charmes inzet om rijke dames te bestelen. Er is slechts één vrouw die hem echt weet te raken: Mecha Inzunza. Auteur Pérez-Reverte schakelt moeiteloos tussen de verschillende tijdperken in dit goed gecomponeerde verhaal en brengt de Argentijnse en Europese high society uit de vorige eeuw tot leven alsof hij er zelf bij was. Laat je meevoeren in een wereld die niet meer bestaat, maar die mateloos fascineert.

VERENIGDE STATEN
Jules Feiffer – Vermoord Mijn Moeder

VSNadat haar man is vermoord, gaat Elsie werken als assistente van een privédetective om de moordenaars te vinden. De detective heeft echter vooral oog voor zijn vrouwelijke klanten en de whiskyfles, waardoor de zaak waar hij met Elsie aan werkt volledig uit de hand loopt. Ondertussen verwaarloost Elsie haar dochter. Vermoord Mijn Moeder begint als een detective, maar ontwikkelt zich al snel tot een complex verhaal over een moeder-dochterrelatie. De zwierige tekeningen swingen het boek uit, maar contrasteren wel enigszins met de grimmige sfeer van het verhaal en de onderhuidse spanning. Vermoord Mijn Moeder is geen luchtige vakantielectuur voor op het strand, wel een indringende en fascinerende graphic novel.

IERLAND
Santa Montefiore – De vrouwen van kasteel Deverill

IerlandKitty Deverill, dochter van de kasteelheer van Deverill, groeit op in het roerige Ierland van begin twintigste eeuw. Ondanks haar Engelse afkomst steunt de eigenzinnige Kitty de Ieren in hun onafhankelijkheidsoorlog en wordt ze verliefd op de Ierse Jack, die als zoon van de dierenarts ver beneden haar stand is. In een vlotte stijl verweeft Montefiore uiteenlopende, boeiende ingrediënten met elkaar, zoals standsverschil, feminisme, geschiedenis, spiritualiteit, familiebanden en liefde. Nahet lezen van dit boek weet je waar je eerstvolgende vakantie naar toe gaat, want het staat vol beschrijvingen van de mooie Ierse natuur én van de interessante geschiedenis.

FRANKRIJK
Michel Bussi – Zwarte lelies

FrankrijkDeze thriller speelt zich af in Giverny, het Franse dorp waar de schilder Monet een belangrijk deel van zijn leven doorbracht. Centraal staat de moord op Jerome Morval, een Monet-adept die ervan droomde een originele Waterlelies te bezitten. Zwarte lelies staat vol schilderachtige beschrijvingen, waardoor je helemaal wordt ondergedompeld in de wereld van Monet. Naast deze originele kijkwijze weet Bussi de spanning goed vast te houden door te wisselen tussen de perspectieven van drie verschillende vrouwen, die allemaal iets met het slachtoffer te maken hebben. Na het bijzondere einde wil je het liefst in de auto stappen om dit mysterieuze dorp met eigen ogen te zien.

MALLORCA
Emma Straub – Badgasten

MallorcaEen Amerikaans gezin gaat met aanhang op vakantie naar Mallorca. De vakantie is bedoeld om het 35-jarige huwelijk van de ouders te vieren, maar al snel merk je dat er onder de oppervlakte van allesbroeit. Straub beschrijft vol humor de herkenbare ergernissen die in elke familie spelen. Tijdens het lezen voel je het plezier waarmee ze de familie op de hak neemt en zit je regelmatig te gniffelen om haar venijnige beschrijvingen. Badgasten is een fijn boek voor aan het zwembad, maar is ook erg geschikt om de vakantievoorpret te verhogen. En laat het vooral aan al je familieleden lezen!

SOMALIË
Nadifa Mohamed – De tuin van verloren zielen

SomalieDit verhaal begint in 1988 in het door een dictator geregeerde Somalië. De levens van drie vrouwen raken met elkaar verbonden op het moment dat de negenjarige Deqo haar danspassen vergeet tijdens een optreden voor het regime. De bejaarde Kawsar probeert Deqo te beschermen als ze ziet hoe ze gestraft wordt voor haar vergeetachtigheid, maar belandt hierdoor zelf in de gevangenis, waar ze hardhandig ondervraagd wordt door de jonge soldate Filsan. Hoe rauw dit verhaal ook mag klinken, het is helaas wel de werkelijkheid, en dat is wat het zo interessant maakt. Want hoeveel weten we eigenlijk van de geschiedenis en cultuur van Somalië?

INDONESIË
Frank Okker – Rouffaer. De laatste Indische ontdekkingsreiziger

IndonesieHoewel velen de naam Gerret Rouffaer (1860-1928) niet zullen kennen, heeft deze ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar en avonturier wel degelijk belangrijke ontdekkingen gedaan in Nederlands-Indië. Ook was hij een groot bewonderaar van Multatuli, wat hem ertoe bracht op 22-jarige leeftijd een derde van zijn erfenis aan de in armoede levende auteur te schenken. Het zijn dit soort wetenswaardigheden die van Frank Okkers biografie Rouffaer een lezenswaardig boek maken. Okker schrijft heel toegankelijk, gebruikt veel beeldmateriaal én is erin geslaagd Rouffaers karakter te vangen, waardoor je echt een beeld krijgt van de avonturier. Dit maakt deze biografie tot een aanradervoor iedereen die zich interesseert voor Multatuli of Nederlands-Indië.

JAPAN
Milena Michiko Flasar – Een bijna volmaakte vriendschap

JapanTaguchi Hiro is een hikikomori, een jongeman die zichzelf heeft opgesloten in zijn kamer en elk contact met de buitenwereld weigert. Als hij op een dag toch naar buiten stapt, ontmoet hij op een bankje in het park een zakenman. Hiro probeert zich voor hem af te sluiten, maar langzaam ontstaat er toch een vriendschap. ‘Vanaf nu was het vergeefs hem uit mijn geheugen te willen wissen. Hij was daar, had in mij plaatsgenomen, was een persoon geworden over wie ik kon zeggen: ik ken hem.’ In 114 korte scènes vertellen beide mannen hun levensverhaal, en wordt duidelijk waarom de zakenman niet meer naar zijn werk gaat, en waarom Hiro de wereld buitensluit. Flasar beschrijft het allemaal vol mooi opgeroepen melancholie en maakt de onmacht voelbaar. Een klein, krachtig boekje over hoe dat eigenlijk moet: leven.

PAKISTAN
Hans Hagen – Dwars door de nacht

PakistanVoor Dwars door de nacht herschreef Hans Hagen vier verhalen die zich afspelen in het buitenland en waarin steeds andere dieren centraal staan. Zo verkoopt de Pakistaanse Farid kaartjes in de bus van zijn vader, omdat zijn moeder dat niet meer kan nadat ze haar beide benen heeft gebroken. Farid kan hierdoor niet meer naar school, maar ondanks deze teleurstelling heeft hij wel iets anders aan zijn hoofd: hij denkt dat zijn moeder zichzelf stiekem in een kat verandert! Het leuke aan Hagens jonge hoofdpersonen is dat ze allemaal even nieuwsgierig zijn, veel fantasie hebben én zich niks aantrekken van wat volwassenen zeggen. Zo hoort het!

Boekgegevens

  • Marlon James, Een beknopte geschiedenis van zeven moorden, vertaling: Thijs van Nimwegen en Arjaan van Nimwegen, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 2531 8  (€ 24,99)
  • Arturo Pérez-Reverte, Schaduwtango, vertaling: Nadia Ramer, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2615 3 (€ 24,95)
  • Emma Straub, Badgasten, vertaling: Els van Son, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 472 0464 0 (€ 19,99)
  • Santa Montefiore, De vrouwen van kasteel Deverill, vertaling: Erica Feberwee, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 6854 5  (€ 19,99)
  • Nadifa Mohamed, De tuin van verloren zielen, vertaling: Josephine Ruitenberg, A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 978 90 229 6050 9 (€ 19,95)
  • Frank Okker, Rouffaer. De laatste Indische ontdekkingsreiziger, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3476 7 (€ 19,90)
  • Milena Michiko Flasar, Een bijna volmaakte vriendschap, vertaling: Kris Lauwerys, Isabelle Schoepen, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6531 5 (€ 18,90)
  • Hans Hagen, Dwars door de nacht, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 451 1830 7 (€ 14,99)
  • Michel Bussi, Zwarte lelies, vertaling: Marga Blankestijn, Uitgeverij Signatuur, ISBN 978 90 567 2530 3 (€ 19,95)
  • Jules Feiffer, Vermoord Mijn Moeder, vertaling: Arend Jan van Oudheusden, Uitgeverij Scratch, ISBN 978 94 921 1709 0 (€ 21,90)
Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven