Interview: Megan Jayne Crabbe

Scroll eens vijf minuten door Megan Jayne Crabbe’s Instagram en je hebt een hernieuwd vertrouwen in jezelf en de mensheid. De Britse social media influencer straalt een en al positiviteit uit. Haar boodschap: je lichaam is goed zoals het is.

Wij spraken Megan over haar boek Body positive power, waarin ze afrekent met onze huidige ‘dieetcultuur’. Ze helpt in het bijzonder jongeren om zich niet langer aan schoonheidsidealen te meten. Op haar Instagramaccount @bodyposipanda hangen al een miljoen volgers aan haar lippen. ‘Body positivity is een beweging die gelooft dat alle lichamen respect verdienen en goed zijn zoals ze zijn,’ legt ze uit. ‘Niemand verdient het om zich minder waardevol te voelen als persoon, hoe je lichaam er ook uitziet.’

Stop met diëten
Zelf worstelde Megan al met haar zelfbeeld toen ze nog maar vijf jaar oud was. Dat werd in haar tienerjaren zelfs zo erg dat ze anorexia ontwikkelde. Ook nadat ze daarvan was hersteld bleef ze doorgaan met crash-diëten. ‘Pas toen ik op mijn 21ste over body positivity hoorde veranderde alles,’ vertelt ze. ‘Het was de eerste keer dat ik dikke vrouwen hun lichamen zag vieren en hoorde zeggen dat je niet je hele leven hoeft te proberen jezelf dunner te maken. Van daaruit begon ik te leren over onze dieetcultuur en waarom we überhaupt worden aangeleerd om onze lichamen te haten. Ik zette mijn weegschaal bij het oud vuil, zwoer dat ik mezelf nooit meer zou uithongeren, en keek nooit meer achterom.’
In haar boek verklaart ze de oorlog aan onze dieetcultuur en de hele industrie die daarachter zit. Niet alleen is diëten vaak ongezond, ze gelooft ook dat het je nooit echt gelukkig maakt. Maar zijn alle vormen daarvan dan uit den boze? ‘Ik geloof dat diëten als een vorm van zelfkastijding, om je lichaam dunner te maken omdat je niet gelooft dat het goed genoeg is zoals het is, altijd slecht is. Net zoals het promoten van afvallen als het belangrijkste wat iemand kan bereiken. Maar dat is iets heel anders dan wanneer je besluit om voedzamer te eten en meer te bewegen om je vanbinnen beter te voelen. Prioriteit geven aan je fysieke gezondheid, als dat iets is wat je wilt doen, is niet in strijd met body positivity. Als het alleen maar gaat om hoe je lichaam eruitziet, in plaats van hoe je lichaam zich voelt, dan wel.’

De vloek en de zegen van social media
Hoewel social media zoals Instagram een bron van negativiteit kunnen zijn, hielpen ze Megan juist om van zichzelf te leren houden zoals ze is. In het begin gebruikte ze het als een soort dagboek. ‘Ik postte over mijn onzekerheden en mijn relatie met eten en de online gemeenschap stond altijd klaar om me te steunen en me door dat helingsproces heen te gidsen,’ licht ze toe. ‘Het geeft veel kracht om te weten dat je niet alleen bent in de dingen waarmee je worstelt. Op een gegeven moment gebruikte ik mijn Instagramaccount steeds minder om mijzelf te helen en juist meer om anderen te helpen. Ik ben zo dankbaar dat ik dat kan doen.’
Toch zijn social media ook voor Megan een vloek en een zegen, omdat iedereen er anoniem zijn ongefilterde mening kan geven. ‘De dingen die sommige mensen op het internet zeggen zijn gewoon walgelijk,’ vertelt ze. ‘Ik kreeg een heleboel berichten die zeiden dat ik er beter uitzag toen ik een eetstoornis had. In het begin wilde ik daardoor alles laten vallen en me verstoppen, maar ik realiseerde me al snel dat ik niet het probleem was. Als iemand anders de behoefte voelt om een wildvreemde aan te vallen, alleen omdat diegene gelukkig is in haar lichaam, dan is die persoon het probleem, niet ik.’
Gelukkig krijgt ze ook genoeg positieve reacties op haar blog, en dat maakt het allemaal meer dan waard. Zoals die keer dat een volger haar vertelde dat ze geld aan het sparen was voor een liposuctie, maar door het lezen van haar blog had besloten om van dat geld op reis te gaan. Megan: ‘Nu is ze ergens in de wereld avonturen aan het beleven in het lichaam dat ze heeft in plaats van een operatie te ondergaan om haar lichaam dunner te maken, en dat maakt me heel gelukkig.’

Als er iets is dat Megan hoopt dat lezers uit haar boek zullen halen, dan is het om je leven voluit te leven, met het lichaam dat je nu hebt. ‘We zetten zoveel in de wacht omdat we geloven dat ons lichaam die dingen niet verdient – kleren, avonturen, relaties – maar dit verdien je wel. Ik wil dat mensen stoppen met diëten en hun tijd besteden om méér te worden, in plaats van minder.’

Boekgegevens

Megan Jayne Crabbe, Body positive power, vertaling: Crispijn Sleeboom, Uitgeverij Blossom Books, 370 pagina’s (€ 19,99)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2018.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven