Een briljant speurdersduo

In Zijderups laat Robert Galbraith, een pseudoniem van de beroemde J.K. Rowling, opnieuw de oeroude whodunnit van Agatha Christie herleven. Net als in eersteling Koekoeksjong wordt het aristocratische platteland verruild voor de bruisende stad Londen. Privédetective en oorlogsveteraan Cormoran Strike en zijn kordate secretaresse Robin maken als speurdersduo wederom hun opwachting in deze tweede, spannende thriller.

Strike heeft, sinds hij zijn vorige politiezaak succesvol heeft afgerond, meer klandizie gekregen. Veelal krijgt hij speurwerk aangeboden uit de betere kringen waarin vermoedens van overspel aan de orde van de dag zijn. Hij verdient er een redelijke boterham mee en kan zijn secretaresse Robin er net van betalen. Dan wordt Strike benaderd door de echtgenote van de excentrieke schrijver Owen Quine, die al een paar dagen wordt vermist. Aanvankelijk ziet Strike het nut van een zoekactie niet in omdat Quine er wel vaker zomaar vandoor gaat. Robin, die heimelijk droomt van een carrière als de assistent van Strike, ziet haar kans schoon en dringt aan om de zaak toch aan te nemen.

Tijdens de zoektocht naar Quine raakt Strike verzeild in de uitgeverswereld, waarin auteurs, redacteuren en literaire agenten ieder zo hun eigen mening hebben. Strike komt er al snel achter dat de verdwijning van Quine te maken heeft met zijn laatste manuscript, waarin hij al zijn schrijfvrienden en -kennissen op een ontluisterende manier portretteert. Het zou een grote ramp zijn als dit boek ooit zou uitkomen. Wanneer Quine vermoord wordt aangetroffen, is iedereen verdacht. Beschuldigingen vliegen over en weer en hoe dieper Strike in deze materie duikt, hoe meer hij terechtkomt in een web vol leugens. Strike stuit tegen een muur van tegenstrijdigheden en is genoodzaakt hulptroepen in te schakelen wanneer hij, dwars tegen de bevindingen van de politie in, bijna zeker weet wie deze perfect uitgevoerde moord heeft gepleegd.

[quote]Tijdens de zoektocht naar Quine raakt Strike verzeild in de uitgeverswereld.[/quote]

Als auteur van de Harry Potter- boeken is J.K. Rowling een ervaren schrijfster van fantasy. Dit is goed te merken in haar thrillers. De beschrijvingen van situaties, personages en gebeurtenissen ontkomen niet aan haar bloemrijke en poëtische taalgebruik. Af en toe is het wat te veel. Dan wil je graag doorlezen en niet gehinderd worden door haar lyrische beschrijving over een door sneeuw bedekt landschap. Eenmaal gewend aan haar stijl leest het verhaal gemakkelijk weg. De spanningsopbouw verloopt rustig, maar soms wat te traag, waardoor het verhaal halverwege dreigt in te zakken. Gelukkig weet Galbraith je dan toch weer te boeien door het prijsgeven van een volgend puzzelstuk. De geraffineerde speurneuzerij en ondervraagtechnieken van Strike, maar ook van Robin, die een snelle leerling blijkt te zijn, doen sterk denken aan de ijzeren logica van Miss Marple. Voor de liefhebber van de klassieke whodunnit zal Zijderups, met een omvang van vijfhonderdveertig pagina’s, nog te weinig zijn. Een saillant detail is de licht ironische portrettering van de uitgeverswereld, maar ook dat is geheel volgens de traditie van voorganger Christie: de bekende knipoog naar de sociale kringen waarin de misdaad wordt gepleegd. Zijderups staat garant voor een aantal uren dik leesplezier met personages als Strike en Robin, die de grootste smulwaarde vertegenwoordigen. Hopelijk mogen we nog lang genieten van dit briljante speurdersduo.

9789022572108

Boekgegevens

Robert Galbraith, Zijderups, vertaling: Sabine Mutsaers, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7210 8

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven