Een boek in een menselijk jasje

‘Goed nieuws voor zowel bibliofielen als kannibalen,’ is te lezen op de website van de Amerikaanse universiteit Harvard. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een van de boeken in de universiteitsbibliotheek gebonden is in mensenhuid.

Het gaat om het boek Des destinées de l’ame (Over de lotsbestemmingen van de ziel) van de negentiende-eeuwse Franse schrijver Arsène Houssaye. Naar verluidt gaf hij het boek cadeau aan een bevriende arts, Dr. Ludovic Bouland, die vervolgens besloot dat een boek over de menselijke ziel ook in een menselijk jasje gestoken moest worden. Hiervoor gebruikte hij de huid van een overleden psychiatrische patiënte. Toen niemand kwam om het lichaam van de vrouw te claimen, besloot hij haar te villen. ‘Als je goed kijkt kun je de poriën nog zien,’ zo schreef hij op een briefje dat hij in het boek stopte.

Het inbinden van boeken in menselijke huid was in het verleden niet geheel ongebruikelijk. Er is zelfs een term voor: antropodermische bibliopegie. De bekentenissen van geëxecuteerde criminelen werden soms ingebonden in hun eigen huid, en sommige mensen lieten na hun dood een boekomslag vervaardigen van hun huid als aandenken voor hun familie of een geliefde.

In 1934 kwam het bijzondere boek in handen van de universiteit, toen nog in bruikleen van een verzamelaar. Twintig jaar later schonk zijn weduwe het aan de bibliotheek. Harvard dacht aanvankelijk dat nog twee andere boeken in de bibliotheek een menselijke omslag hadden, maar bij het onderzoek bleek dat deze omslagen gemaakt waren van dierenhuid.

Bron: volkskrant.nl, harvard.edu, nos.nl
Bron foto:
nos.nl

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven