Shortlist Libris literatuurprijs

In een bijeenkomst in het Rijksmuseum maakte juryvoorzitter Wim Pijbes de shortlist van de Libris literatuurprijs bekend.

De shortlist:
Ik kom terug, Adriaan van Dis – Atlas Contact
Roxy, Esther Gerritsen – De Geus
Teatro Olimpico, Kees ‘t Hart – Querido
Godin, held, Gustaaf Peek – Querido
Monte Carlo, Peter Terrin – De Bezige Bij
De consequenties, Niña Weijers – Atlas Contact

De jury wijdt in haar rapport enkele alinea’s aan de ‘zware tijden in het boekenvak’ en de afname van het aantal uren dat er gelezen wordt. Auteurs, boekhandelaren en liefhebbers van het papieren boek moeten zich zorgen maken over de opkomst van het e-book. Toch zijn er volgens de jury ook positieve ontwikkelingen. Lezers beseffen ‘hoe belangrijk het is om boeken bij hun boekhandel te kopen: een boekwinkel is een love brand, om in marketingtaal te spreken.’ Verder is de literaire toekomst van Nederland volgens de juryleden ‘vrouwelijk’. ‘Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten,’ aldus het juryrapport.

Het vijftal van de jury dat naast Wim Pijbes (hoofddirecteur Rijksmuseum) bestaat uit Jacqueline Bel (VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur, recensent NRC Handelsblad), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Knack, De Morgen en Trouw), gaat zich nu buigen over de vraag wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs 2015. De bekendmaking is op 11 mei tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met La Superba.

Benieuwd naar onze mening over een aantal van de genomineerden? Klik op de hyperlinks om onze recensies van Ik kom terug, Godin, held en De Consequenties te lezen.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven