De redactie tipt: natuurboeken

April is de maand van het natuurboek. Er zijn inmiddels ontelbaar veel natuurboeken te vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je kunt uiteraard de natuur ontdekken door erop uit te gaan, maar wil je meer weten, of wil je het eens vanuit een ander perspectief zien, dan raden we je aan om een boek te pakken. De redactie tipt een aantal boeken die je een bijzonder perspectief bieden op het onderwerp.

Bladgoud
Er zijn maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde, een ongelofelijke rijkdom. In Bladgoud wordt de waarde van bomen op allerlei fronten uitgelicht en toegelicht. In toegankelijke bewoordingen wordt verteld over de historie van bomen, over de waarde van bomen voor het klimaat, over biodiversiteit, over de gebruikswaarde, over de waarde voor onze (geestelijke) gezondheid en over hun eigen waarde. Uiteraard gaat dit boek ook over de toekomst. Hoe kunnen we het bos beschermen en bomen duurzaam aanplanten en gebruiken, zodat bomen en mensen in harmonie met elkaar samen kunnen leven? Verschillende standpunten komen aan de orde met betrekking tot bescherming én verantwoord gebruik van bomen.

Boekgegevens

Reinier van den Berg, Suzanne Valkman en Simone Groenendijk, Bladgoud. De onschatbare waarde van bomen, Uitgeverij Zilt, 176 pagina’s (€ 20,99)

Tiny Forest
We lezen nog even door over bomen. Dit keer over dicht opeen geplante bomen op een klein stukje grond: een tiny forest. Dit is een inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Het concept is inmiddels populair, maar pioniers Daan Bleichrodt en Maarten Bruns startten een aantal jaar geleden klein, met het planten van zeshonderd inheemse boompjes in een park in Zaanstad. Binnen vijf jaar groeide dit Zaanse minibos uit tot een rage. Daan en Maarten geven de lezer een kijkje achter de schermen en laten zien hoe dit stadsbosje uitgroeide tot een boom van een beweging. Dompel jezelf onder in de wereld van de stadsnatuur en alles wat daarbij komt kijken.

Boekgegevens

Daan Bleichrod en Maarten Bruns, Tiny Forest. Klein bos, groot avontuur, Uitgeverij Noordboek, 206 pagina’s (€ 19,90)

Gewilde dieren
Een bever in het wild zien in Nederland was tot 1988 onmogelijk. Inmiddels is dit stevige knaagdier bepaald geen zeldzaamheid meer in ons land. Het is het bekendste voorbeeld van een geslaagde herintroductie. Maar er zijn er veel meer, ook minder geslaagde overigens. Tot nu ontbrak een totaaloverzicht en evaluatie van herintroducties in Nederland. Dit boek brengt daar verandering in. Lees het spannende verhaal van korhoenders die om 3.00 uur ’s nachts bij -10°C uit Zweden worden gehaald om 24 uur later te worden uitgezet in Overijssel. Duik mee in het Noordzeewater en lees wat voor moois de nieuw te vormen platte-oesterriffen teweegbrengen. Rij mee naar Polen om kwetsbare vlinders op te halen die daarna een populatie moeten vormen bij Den Bosch. Dit boek bevat naast informatie over de uitgezette soorten, ook de persoonlijke beleving van herintroducties van de dieren.

Boekgegevens

Mark Zekhuis, Louis van Oort en Luc Hoogenstein, Gewilde dieren, KNNV Uitgeverij, 288 pagina’s (€ 27,95)

Verweven leven
In Verweven leven zien we de natuur en het leven op onze planeet vanuit het perspectief van de schimmel. De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen. Met Merlin Sheldrake als gids maken we kennis met gist, psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip over leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet. Dit is geen langdradig boek over schimmels waarvoor je veel biologische kennis nodig hebt, maar een informatief boek met een filosofische insteek, vol met anekdotes, verhalen en illustraties.

Boekgegevens

Merlin Sheldrake, Verweven leven. De verborgen wereld van schimmels, vertaling: Nico Groen, uitgeverij Atlas Contact, 368 pagina’s (€ 26,99)

Benieuwd geworden? Bestel deze boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven