December – cadeaumaand: de redactie tipt persoonlijke top 5!

Welke boeken moet je echt op je verlanglijstje zetten? We tippen boeken die we in het afgelopen jaar gelezen hebben en waar we nog steeds van ondersteboven zijn. Hierna ben je een heleboel leestips rijker! Vandaag deel 1. 

Mireille

mireille oktober

Wereld in wanorde – Carolien Roelants 
Regelmatig een non-fictieboek lezen om te leren hoe de wereld in elkaar steekt, vind ik altijd een goed idee. Daarom kocht ik Wereld in wanorde, omdat Carolien Roelants vrij overzichtelijk uitlegt hoe de Midden-Oostensituatie in elkaar steekt. Dit gaat gezien de materie op een vrij bondige manier: in ongeveer 220 pagina’s word je bijgepraat. Mét leeslijst! 

Het zout der aarde – Józef Wittlin 
“Wat is er aan de hand? Oorlog!” Een verwonderde baanwachter ziet in het Oostenrijk-Hongarije van juli 1914 allemaal treinen richting Hongarije rijden. Hijzelf krijgt ook te maken met de oorlog. De Poolse auteur beschrijft de mobilisatie vanuit een simpele ziel en had het idee hier een trilogie over te schrijven. Dit boek is voor lezers van Joseph Roth en Stefan Zweig. 

Stenen eten – Koen Caris  
Nederlandstalige debutanten hebben een licht streepje voor bij mij. Caris beschikt over een fijne stijl en indringende vertelkracht. Het woord ‘beklemmend’ is met betrekking tot dit boek al vaker voorbij gekomen en dat is zeker van toepassing, maar meer nog voelde ik bij de personages een bepaalde gelatenheid en spannende angst. Lees het zelf om te begrijpen wat ik bedoel! 

De kleuren van de brand – Pierre Lemaitre 
Alle soorten boeken van Lemaitre raad ik zonder meer aan en het vervolg op Tot ziens daarboven dus ook. Met een personage uit het eerste deel gaat de auteur verder in het Frankrijk tijdens het Interbellum. Het verhaal krijgt vervolgens een compleet andere setting en dynamiek, en je staat garant versteld van Lemaitres vertelkracht. 

LILY – Tom De Cock 
Een verfrissend nieuwe YA over klimaatverandering en offline/online leven. Tom De Cock kennen we als radiomaker, maar verhalen schrijven kan hij ook! Naast een verhaal over een 14-jarig meisje is dit ook een boek over kritisch denken en regeringen die voorbij hun eigen belangen moeten willen denken. Lily is beton!  

Myrthe

De genezer van Zalindov – Lynette Noni 
Talk about plot twists! Het einde van dit boek zag ik totaal niet aankomen. Het verhaal speelt zich af in een gevangenis, waar steeds meer onrust bloeit. De hoofdpersoon is daar de genezer en gaat deelnemen aan vier elementproeven, die ontzettend gevaarlijk zijn. Het verhaal bleef me tot het einde boeien en is veel te snel voorbij! 

Lore – Alexandra Bracken 
Ben je ook zo’n fan van Griekse mythologie? Lore is gebaseerd op Griekse mythes en personages en speelt zich af in New York, waar de Agon gaat plaatsvinden: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand als stervelingen op aarde moeten leven. Dit verhaal was zo leuk om te lezen. Ook als je niet zo bekend bent met Griekse mythes is het goed te volgen.   

Het onzichtbare leven van Addie Larue – V. E. Schwab 
Dit boek heb ik helemaal vol geplakt met notitiestickers vanwege de mooie schrijfstijl. Het verhaal greep me vanaf de eerste pagina, met de dromen van Addie terwijl ze in Frankrijk zit in de 18e eeuw en op welke manier ze omgaat met haar leven. Iedereen vergeet haar. Door de afwisseling van heden en verleden wil je blijven lezen, omdat het zo interessant is om te zien hoe ze toch probeert om onthouden te worden. 

Samen eten –Jamie Oliver 
Misschien denk je: “alweer een kookboek van Jamie Oliver?” Tja, dit boek lijkt me perfect voor de komende tijd. Met de feestdagen zie je (meestal) ook weer je familie of vrienden. Dit kookboek nodigde meteen uit om uitgebreid te gaan koken. De recepten zijn niet al te moeilijk en de variatie is groot. Kies je voor een curry avond of voor een drie-gangendiner?   

Ariadne – Jennifer Saint 
Ik kon het niet laten om nog een boek geïnspireerd door Griekse mythologie in mijn top 5 te zetten. Velen kennen wel het verhaal van de Minotaurus die Theseus met hulp van Ariadne heeft verslagen. Het verhaal lees je nu vanuit het perspectief van Ariadne en haar zus Phaedra, en gaat verder dan alleen de gebeurtenissen uit de mythe. Het boek is voor fans van Madeline Miller en Pat Barker. En hoe mooi is die cover? 

Meer cadeautips? Lees hier deel 2!
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 
Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven