Het populaire luisterboek

Sinds 2011 zijn de verkoopcijfers van luisterboeken in Groot-Brittannië verdubbeld naar tien miljoen pond; ongeveer 13,5 miljoen euro. Ook in Nederland komt er steeds meer aandacht voor het luisterboek.

De Engelse uitgeversbond The Pubilshers Association onderzocht de stijgende populariteit van luisterboeken in Groot-Brittannië. Uit dit onderzoek kwam voort dat Britse lezers ongeveer 13,5 miljoen euro hadden uitgegeven aan luisterboeken in 2014; dit is een stijging van vijfentwintig procent vergeleken met 2013. In 2010 waren uitgevers nog bang voor het uitsterven van het luisterboek, toen maar 5,4 miljoen euro werd uitgegeven aan het genre.

De stijging van de verkoopcijfers van luisterboeken is mede te danken aan het toenemende gebruik van tablets en mobiele telefoons. Zo zijn luisterboeken onder andere te vinden op Spotify, en met dank aan de moderne apparaten die momenteel beschikbaar zijn, zijn deze overal te beluisteren. Een andere reden is dat steeds meer bekende mensen de luisterboeken inspreken. Zo werd laatst bekend gemaakt dat actrice Reese Witherspoon het nieuwe boek van Harper Lee, Go Set a Watchman, zal inspreken. Een ander bekend voorbeeld is Stephen Fry; hij sprak de Harry Potter-luisterboeken in.

Ook in Nederland wordt er meer aandacht besteed aan luisterboeken. Zo is er sinds 2013 Storytel online, een platform voor luisterboeken dat lijkt op Spotify. Storytel reikte dit jaar de Luisterboek Award uit tijdens de Week van het Luisterboek in mei. Het winnende luisterboek was een Een weeffout in onze sterren van John Green, gelezen door Beatrice van der Poel.

Bronnen: telegraph.co.uk / boekblad.nl / weekvanhetluisterboek.nl
Foto: https://dailygeekette.wordpress.com/2015/03/02/an-argument-for-audiobooks/

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven