De wildernis in

De Boekenkrant -redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen?
Deze maand: Nationale parken West-Amerika in de serie Insight Guides. Volgens de achterflap maken we kennis met landschappen ‘die qua schoonheid en rijkdom aan dierenleven nauwelijks hun weerga kennen op aarde.’

VAKANTIEZIN
Wie deze reisgids openslaat, voelt zich als Christopher McCandless, bekend uit het boek Into the Wild en de gelijknamige film, die met zijn backpack als zijn enige bezit de mooiste stukken natuur van Amerika verkende. De foto’s trekken je de ontembare wildernis in. De parken zijn van onschatbare waarde – zeker als je beseft dat kolonisatie de vernietiging van talloze andere Amerikaanse natuurgebieden veroorzaakte. De intrigerende geschiedenis van de indianen en de kolonisten in relatie tot de natuurgebieden komt uitvoerig in deze veelzijdige reisgids aan bod. Het is vooral de helder beschreven strijd die natuurbeschermers als John Muir leverden voor het behoud van de Amerikaanse natuur die de fascinatie opwekt.
Wie inspiratie wil opdoen voor een rondreis door Amerika is bij deze reisgids aan het goede adres. De foto’s van prachtgebieden, de praktische beschrijvingen van wandel- en autoroutes en de intrigerende begeleidende informatie over ieder park vormen de ultieme voorbereiding. Ook helpt de gids om nieuw grondgebied te ontdekken, want naast grote publiekstrekkers als Yosemite Park en de Grand Canyon komen beschrijvingen van minder bekende maar even noemenswaardige parken als Redwood, Crater Lake en Canyonlands aan bod.

[quote]Naast Yosemite Park en de Grand Canyon komen ook minder bekende parken als Redwood,  Crater lake en Canyonlands aan bod.[/quote]

VAKANTIEDOMPER
Nationale Parken West-Amerika is nogal een zwaar boek om in je backpack mee te moeten zeulen. Daarnaast geeft de reisgids (en de lijst namen voorin) je het gevoel dat het geheel geschreven is door Amerikanen. Zij kennen ongetwijfeld de beschreven gebieden beter dan de gemiddelde Europeaan, maar af en toe lijken deze Yankees met hun schrijfstijl voornamelijk een publiek voor ogen te hebben dat de Amerikaanse nationaliteit met hen deelt. Zo voel je je als Hollander toch een beetje gepasseerd.

GAAN WE?
Eeuwenoude bossen, goudoranje canyons, wilde rivieren en hier en daar een grizzlybeer… Nationale Parken West-Amerika verruilt de grote toeristische Amerikaanse metropolen voor beschrijvingen en foto’s van unieke natuurparken. Het resultaat is een betoverende reisgids, gevuld met genoeg praktische informatie om je vakantie goed door te komen. En die afgebeelde berglandschappen, stranden en bospaden? Adembenemend. De Boekenkrant-redactie is overtuigd: ook wij willen de wildernis in.

Cover-NP-west-amerika

Boekgegevens

Insight Guide Nationale Parken West-Amerika, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 665 5435 1 (€ 27,90)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 5312

Eén gedachte over “De wildernis in

  1. Good that the travel guide shows Crater Lake and the Redwood forests of California. The sudden stillness in the air when encountering these two huge areas is eerie and breathtaking–it feels like being in an open-air theater or a natural cathedral.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven