Maand van de Filosofie

Recensie: Kijk naar boven!

In de Maand van de Filosofie kun je overspoeld worden door alle hoogdravende literatuur. Dit filosofisch prentenboek bewijst dat filosofie niet alleen voor oude denkers is, maar voor iedereen. In Kijk naar boven vertelt een meisje hoe ze de wereld beneden haar ziet. Ze kan de buurt goed overzien, maar bestaat eigenlijk niet voor de mensen op straat. Dat bezorgt een brok in de keel bij de voorlezer van dit mooie prentenboek.

Ver boven de straat, vanaf haar balkon, kijkt Miki naar beneden. Fietsers, auto’s, wandelaars en paraplu’s trekken aan haar zicht voorbij. Maar niemand ziet haar, want niemand kijkt omhoog! Iedereen zit gevangen in zijn eigen bubbel. Totdat er eindelijk iemand is die wel naar boven kijkt en het gesprek aangaat met het meisje. Want wat doet zij daar? En waarom komt Miki niet naar beneden?

Kijk naar boven is een schitterend filosofisch prentenboek met minimalistische tekeningen vanuit een opmerkelijk perspectief. De tekst en tekeningen in deze Koreaanse hoogvlieger voor kinderen vanaf vijf jaar zijn minimalistisch. Er staat geen woord te veel in en ook de illustraties zijn zeldzaam eenvoudig. Toch is het verhaal niet saai, want je wordt vanaf de eerste bladzijde meegetrokken in het leven van een meisje dat in een rolstoel zit. Je ziet alles zoals zij het ziet: van boven.

Kijk naar boven is een prachtig boek voor kleuters. Niet alleen om voor te lezen, maar ook om het gesprek met elkaar aan te gaan. Waar kijk jij naar als je op straat loopt? En heb je wel eens iemand in een rolstoel gezien? Hoe vond je dat? Het meest ontroerende vond ik de wending in het verhaal, wanneer een jongen het meisje eindelijk ziet en Miki hem aanspreekt. Ze vertelt waarom ze boven zit, dat haar benen pijn doen en ze de mensen eigenlijk zo graag eens van een andere kant zou bekijken.

De opmerkzame voorbijganger heeft daar een heel originele oplossing voor. Hij gaat midden op straat liggen en dat levert ook weer de nodige gespreksstof op. Aan het einde van het boek zit het meisje buiten in haar rolstoel. Samen met de jongen kijkt ze omhoog.

Kijk naar boven is een aangrijpend prentenboek, niet alleen voor kinderen, maar ook voor de voorlezer.

Boekgegevens

Jung Jin-HO, Kijk naar boven, Uitgeverij Clavis, 40 pagina’s (€ 17,95)
www.clavisbooks.com

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven